Thursday, June 21, 2012

Current Affairs Tutorial Page-02


1.Robert Enke who recently died was a famous football player of which of the following nations?
(A)Brazil
(B)Peru
(C)Argentina
(D)Uruguay
(E)Germany
Ans. (E) German Goal keeper
2.Recently Cabeus crater was in news. Where among the following locations is it located?
(A)Arizona, USA
(B)Moon
(C)Mars
(D)Jupiter
(E)None of them
Ans. (B) Moon near south Pole, Recently Lunar Crater Observation and Sensing Satellite (LCROSS) of NASA indicated presence of ice/water here
3.At which of the following place a recent summit of FOCAC (Forum on China Africa Cooperation) was held ?
(A)Beijing
(B)Addis Ababa
(C)Cape town
(D)Sharm al Sheikh
(E)None of them
Ans. (D) Sharm al Sheikh. FOCAC created 2000, 4 summits till now October 2000 in Beijing, December 2003 in Addis Ababa, and November 2006 in Beijing, November 2009 Sharm al Sheikh
4.Which among the following is also known as “world’s most translated document”?
(A)Kyoto protocol
(B)Universal Declaration of Human Rights
(C)United Nations Millennium Declaration
(D)Declaration on the Rights of Indigenous Peoples
(E)None of the above
Ans. (B) Universal Declaration of Human Rights
5.Recently at a meeting of the cabinet led by Prime Minister Manmohan Singh, the government has raised the budget of the 2010 Commonwealth Games from Rs. 767 crore to ____?
(A)Rs. 820 Crore
(B)Rs. 1,020 Crore
(C)Rs. 1,620 crore
(D)Rs. 1,420 Crore
(E)Rs. 1,520 Crore
Ans. (C) Rs. 1,620 crore so it is now more than double.
6.Recently the International Monetary Fund said that the global economy is “recovering faster than expected”. Earlier forecast of 2.5% Global growth for 2010 has been now raised to what fraction? (October 1, 2009)
(A)2.8%
(B)2.9%
(C)3%
(D)3.1%
(E)3.5%
Ans.(D) 3.1%
7.In context of the Nobel prizes which of the following year till now has been a year for female achievers?
(A)1992
(B)1976
(C)2002
(D)2006
(E)2009
Ans. (E) 2009. 5 women won Nobel Prizes this year Elizabeth Blackburn-Physiology, Carol W. Greider-Physiology, Ada E. Yonath- Chemistry, Herta Müller-Literature, Elinor Ostrom-Economics
8.Recently “Young Girl in Profile in Renaissance Dress” or La Bella Principessa was in news. Which among the following is true about this?
(A)It’s a painting
(B)It’s an ancient book
(C)It’s a coffee table book
(D)It’s a diary of a ancient princess discovered recently
(E)None of them
Ans. (A) Its a previously unrecognized painting and was is attributed to Leonardo da Vinci on fingerprint evidence recently (October 2009) by the historians
9.Which among the following is the first country in the world to declare Internet broadband access a legal right?
(A)France
(B)Italy
(C)Ireland
(D)Finland
(E)England
Ans. (D) Finland
10.Recently we read about the Goldstone report in the newspapers. Goldstone report is related to which of the following?
(A)The fact-finding report on the Swine Flu
(B)Violation of Human Rights in Gaza Conflict
(C)International trade and embargo
(D)The menace of somalian sea pirates
(E)The human rights violation in Sri Lankan Tamil Areas
Ans. (B) It is a report by International Jurist Richard Goldstone who leaded United Nations Fact Finding Mission on the Gaza Conflict established by the United Nations Human Rights Council (UNHRC) during the Gaza War. The mission was established on 3 April
11.Recently which of the following became the first country in the world to provide a laptop for every child attending state primary school under a programme called One Laptop per Child?
(A)Brazil
(B)Mexico
(C)Uruguay
(D)France
(E)Australia
Ans. (C) Uruguay
12.Stephen Gately who recently died (October 2009) was a member of which of the following musical groups?
(A)Backstreet Boys
(B)Boyzone
(C)oasis
(D)Mew
(E)Bon Jovi
Ans. (B) Boyzone
13.After President Tandja Mamadou went ahead with a parliamentary election it had asked to be postponed over boycotts, Economic Community of West African States (ECOWAS) suspended which of the following country in October 2009?
(A)Nigeria
(B)Niger
(C)Sudan
(D)Gambia
(E)Ghana
Ans. (B) Niger. Please note that it has 13 current members and two suspended members. Other suspended member is Guinea
14.State Peace and Development Council is the official name of the governing regime in which of the following countries?
(A)Honduras
(B)Brazil
(C)Myanmar
(D)Turkey
(E)Chilies
Ans. It is the official name of the military regime of Burma and it seized power in 1988.
15.Recently the major church of which of the following European country has become the first to conduct same-sex marriages?
(A)Norway
(B)Finland
(C)Sweden
(D)Denmark
(E)None of them
Ans. (C) Sweden
16.Sakharov Prize is given to individuals / organizations dedicating their lives to the defense of human rights & freedoms. Russian civil rights society Memorial was conferred with this award in 2009. Which among the following body gives this annual Prize?
(A)Russian Government
(B)World Economic Forum
(C)European Parliament
(D)United Nations Commission on Human Rights
(E)None of them
Ans. (C) European Parliament
17.Recently ASEAN launched AICHR. AICHR is the first body of ASEAN related to which of the following?
(A)Human Rights
(B)Human Resources
(C)Hegemony
(D)Regional Trading
(E)None of the above
Ans. (A) Its ASEAN Intergovernmental Commission on Human Rights
18. In context of the ongoing awareness and actions worldwide about Climate Change and Environment protection, what is the maximum safe level of Carbon Dioxide in the Earth’s atmosphere which has been also called as climatological tipping point and demands for mitigation of global warming before we reach at this point?
(A)270 ppm
(B)300 ppm
(C)330 ppm
(D)350 ppm
(E)400 ppm
Ans. (D) 350 ppm
19.Which country’s leader of the “National League for Democracy” party has been in house arrest for a long period & recently international pressure was excreted by successful recent diplomatic visits by the US ?
(A)Thailand
(B)Myanmar
(C)Bangladesh
(D)Honduras
(E)North Korea
Ans. (B) Myanmar, Aung San Suu Kyi
20.Which of the following governments passed the Matthew Shepard Act which was in news recently?
(A)England
(B)United States
(C)Australia
(D)Mexico
(E)Canada
Ans. (B) United States It provides legal protection against hate crimes to lesbian, gay, bisexual, and transgendered people, is signed into law in the United States by President Barack Obama on October 22, 2009.

Source: The Telegraph News

No comments:

Post a Comment

We use a cookie, to personalize content and advertising, social networking features to integrate and analyze our traffic. We also pass on to our partners with advertising, analytics, and social networking information about how you use our site. Important - using this site you agree with this information! Our private policy please read here. And Read here about Google cookies policy
Got it!