Showing posts with label Current Affairs Tutorial. Show all posts
Showing posts with label Current Affairs Tutorial. Show all posts

Thursday, June 21, 2012

Current Affairs Tutorial Page-01


Note: All Questions are very Important
1.In which of the following category the prestigious Annie Awards are given annually?
(A)Pop Music
(B)Animated Films
(C)Promotion of French Culture
(D)Drama & Musical Theatre
(E)None of them
Ans.(B) Animated Films, The best animated feature of 2008 was Kung Fu Panda, ASIFA-Hollywood announced at the 36th annual Annie Awards February 2009
2.Which among the following is also called as UN Nuclear Watchdog?
(A)Arms Control Association
(B)United Nations Atomic Energy Commission
(C)International Atomic Energy Agency
(D)Institute of Nuclear Materials Management
(E)None of them
Ans. (C) IAEA , established as an autonomous organization on 29 July 1957. Though established independently of the United Nations under its own international treaty it reports to both the General Assembly and the Security Council.
3.Which among the following was founded in 1974 in response to the Indian nuclear test in Pokharan? (Important)
(A)Nuclear Threat Initiative
(B)International Atomic Energy Agency
(C)Nuclear Suppliers Group
(D)Nonproliferation for Global Security Foundation
(E)None of the above
Ans. (C) Nuclear Suppliers Group
4.In which of the following states in India is established the country’s first carbon dioxide measurement exchange tower ?
(A)Maharastra
(B)Uttrakhand
(C)Gujarat
(D)Himachal Pradesh
(E)Andhra Pradesh
Ans. (B) The Indian Institute of Remote Sensing (IIRS) established it in feb. 2009 in Lamachaur , Uttarakhand to provide essential data regarding the eco-system exchange.
5.In which of the following historical cities of Madhya Pradesh, the Archaeological Survey of India plans to setup a Jurassic Park ?
(A)Gwalior
(B)Indore
(C)Ujjain
(D)Mandu
(E)Jabalpur
Ans. (D) Mandu
6.Recently which of the following country’s scientists have developed world’s first low-cost diagnostic tool much like a pregnancy or diabetes test for detection of early cancer in the human body?
(A)USA
(B)Russia
(C)Israel
(D)China
(E)India
Ans. (E) India, Scientists of North Eastern Hills University (NEHU) have discovered a bio-molecular marker of cancer in blood, which can easily track cancer through blood test.
7.At which of the following places the Accountancy Museum is located in India?
(A)Bangalore
(B)Chennai
(C)Hyderabad
(D)Mumbai
(E)Noida
Ans. (E) Noida The Institute of Chartered Accountants of India has set up the Accountancy Museum at its office in the ICAI Bhawan at C-1, Sector-1, in Noida
8.Which among the following states in India organized the country’s first Lok Adalat for disposal of cases related with the National Rural Employment Guarantee Act in first half of 2009 ?
(A)Rajasthan
(B)Jharkhand
(C)Uttarakhand
(D)Bihar
(E)Karnataka
Ans. (B) Jharkhand, Jharkhand State Legal Services Authority (JSLSA) organized this in February 2009
9.At which of the following memorials a large lotus in full bloom carved out of stone surrounded by 46 small lotuses marks the leader’s life has been constructed?
(A)Shakti Sthal
(B)Veer Bhumi
(C)Vijay Ghat
(D)Kisan Ghat
(E)None of them
Ans. (B) Veer Bhumi of Rajiv Gandhi
10.Who among the following is the Chief of Strategic Force Command in India?
(A)Lt. Gen. B.S. Nagal
(B)Lt. Gen. V.K. Singh
(C)A K Antoney
(D)R F Contractor
(E)None of them
Ans. (A) Lt. Gen. B.S. Nagal
11.Which among the following is Not correctly matched?
(A)Ban Ki Moon- Secretary General United national
(B)Hisashi Owada – President International Court of Justice
(C)Sylvie Lucas – United Nations Economic and Social Council
(D)Anil Sood – Vice President International Monetary Fund
(E)Irina Bokova – Director General UNESCO
Ans. (D) Anil Sood – Vice President World Bank
12.Who among the following is currently not at an equivalent rank of that of General Deepak Kapoor?
(A)General Deepak Kapur
(B)Admiral Nirmal kumar Verma
(C)Air Chief Marshal P Vansant nayak
(D)All of above are at an equivalent rank
(E)all of above are not at equivalent rank
Ans. (E) All of above are at an equivalent rank
13.At which of the following places an opening round of talks were held between Iran and Six Global Powers of the word?
(A)Tehran
(B)London
(C)Geneva
(D)Moscow
(E)None of them
Ans. (C) Geneva
14.”Solution Exchange” is an initiative in India which aims at harnessing the power of Communities of Practice to help attain national development goals. It has been initiated by which of the following international agencies?
(A)United Nations
(B)Green Cross International
(C)Asian Development Bank
(D)Asia-Europe Foundation
(E)International Monetary Fund
Ans. (A) United Nations
15.Which of the following countries has recently committed itself to cut greenhouse gas emissions to 1.186 billion tonnes a year over the five years to March 2013, down 6 percent below 1990/1991 levels under the Kyoto Protocol?
(A)South Korea
(B)Japan
(C)China
(D)Russia
(E)None of them
Ans. (B) Japan
16.Dr Jeffery Sachs an American Economist was awarded the Padma Bhushan in 2007. He leads the International Advisory Panel on which of the following programmes of Government of India?
(A)National Rural Employment Guarantee Act
(B)National Rural Health Mission
(C)National Livelihood Mission
(D)Bharat Nirman
(E)Sarva Shiksha Abhiyan
Ans. (B) National Rural Health Mission
17. ”Beyond Counter insurgency” is a book which was released in the first half of 2009. This book deals exclusively with the conflicts that have kept much of the region militarized, subject to restrictions on civil rights and economy underdevelopment of which of the following regions?
(A)Kashmir
(B)North East India
(C)Tamil Areas of Sri Lanka
(D)Maoist Affected Areas of India
(E)None of them
Ans. (B) North East India
18.Dr M Balmuralikrishna is a renowned artist of ______?
(A)Hindustani Vocal
(B)Carnatic Vocal
(C)Dhrupad Style
(D)Carnatic Instrumental
(E)None of them
Ans. (B) Carnatic Vocal
19. Which of the following has joined hands with IUCN (International Union for the Conservation of Nature ) to launch a $ 2 Million Livelihoods Adaptation Network to serve as a resource for conservation groups, governments, international agencies and others working to make vulnerable ecosystems more resilient, and help human communities adapt sensibly to changing climate?
(A)Women’s Environment & Development Organization
(B)World Wide Fund for Nature
(C)Intergovernmental Panel on Climate Change
(D)International Network for Environmental Compliance and Enforcement
(E)None of them
Ans. (B) World Wide Fund for Nature
20.Gulf of Eden has been frequently in news because of the following?
(A)Huge Reserves of Crude Oil
(B)The trilateral maritime issue between Myanmar, Bangladesh and India
(C)Pirates of Somalia
(D)Accidental collision of Submarines of US and Russia
(E)None of them
Ans. (C) Pirates of Somalia, The gulf is known by the nickname Pirate Alley due to the large amount of pirate activity in 

Source: The Telegraph News

Current Affairs Tutorial Page-02


1.Robert Enke who recently died was a famous football player of which of the following nations?
(A)Brazil
(B)Peru
(C)Argentina
(D)Uruguay
(E)Germany
Ans. (E) German Goal keeper
2.Recently Cabeus crater was in news. Where among the following locations is it located?
(A)Arizona, USA
(B)Moon
(C)Mars
(D)Jupiter
(E)None of them
Ans. (B) Moon near south Pole, Recently Lunar Crater Observation and Sensing Satellite (LCROSS) of NASA indicated presence of ice/water here
3.At which of the following place a recent summit of FOCAC (Forum on China Africa Cooperation) was held ?
(A)Beijing
(B)Addis Ababa
(C)Cape town
(D)Sharm al Sheikh
(E)None of them
Ans. (D) Sharm al Sheikh. FOCAC created 2000, 4 summits till now October 2000 in Beijing, December 2003 in Addis Ababa, and November 2006 in Beijing, November 2009 Sharm al Sheikh
4.Which among the following is also known as “world’s most translated document”?
(A)Kyoto protocol
(B)Universal Declaration of Human Rights
(C)United Nations Millennium Declaration
(D)Declaration on the Rights of Indigenous Peoples
(E)None of the above
Ans. (B) Universal Declaration of Human Rights
5.Recently at a meeting of the cabinet led by Prime Minister Manmohan Singh, the government has raised the budget of the 2010 Commonwealth Games from Rs. 767 crore to ____?
(A)Rs. 820 Crore
(B)Rs. 1,020 Crore
(C)Rs. 1,620 crore
(D)Rs. 1,420 Crore
(E)Rs. 1,520 Crore
Ans. (C) Rs. 1,620 crore so it is now more than double.
6.Recently the International Monetary Fund said that the global economy is “recovering faster than expected”. Earlier forecast of 2.5% Global growth for 2010 has been now raised to what fraction? (October 1, 2009)
(A)2.8%
(B)2.9%
(C)3%
(D)3.1%
(E)3.5%
Ans.(D) 3.1%
7.In context of the Nobel prizes which of the following year till now has been a year for female achievers?
(A)1992
(B)1976
(C)2002
(D)2006
(E)2009
Ans. (E) 2009. 5 women won Nobel Prizes this year Elizabeth Blackburn-Physiology, Carol W. Greider-Physiology, Ada E. Yonath- Chemistry, Herta Müller-Literature, Elinor Ostrom-Economics
8.Recently “Young Girl in Profile in Renaissance Dress” or La Bella Principessa was in news. Which among the following is true about this?
(A)It’s a painting
(B)It’s an ancient book
(C)It’s a coffee table book
(D)It’s a diary of a ancient princess discovered recently
(E)None of them
Ans. (A) Its a previously unrecognized painting and was is attributed to Leonardo da Vinci on fingerprint evidence recently (October 2009) by the historians
9.Which among the following is the first country in the world to declare Internet broadband access a legal right?
(A)France
(B)Italy
(C)Ireland
(D)Finland
(E)England
Ans. (D) Finland
10.Recently we read about the Goldstone report in the newspapers. Goldstone report is related to which of the following?
(A)The fact-finding report on the Swine Flu
(B)Violation of Human Rights in Gaza Conflict
(C)International trade and embargo
(D)The menace of somalian sea pirates
(E)The human rights violation in Sri Lankan Tamil Areas
Ans. (B) It is a report by International Jurist Richard Goldstone who leaded United Nations Fact Finding Mission on the Gaza Conflict established by the United Nations Human Rights Council (UNHRC) during the Gaza War. The mission was established on 3 April
11.Recently which of the following became the first country in the world to provide a laptop for every child attending state primary school under a programme called One Laptop per Child?
(A)Brazil
(B)Mexico
(C)Uruguay
(D)France
(E)Australia
Ans. (C) Uruguay
12.Stephen Gately who recently died (October 2009) was a member of which of the following musical groups?
(A)Backstreet Boys
(B)Boyzone
(C)oasis
(D)Mew
(E)Bon Jovi
Ans. (B) Boyzone
13.After President Tandja Mamadou went ahead with a parliamentary election it had asked to be postponed over boycotts, Economic Community of West African States (ECOWAS) suspended which of the following country in October 2009?
(A)Nigeria
(B)Niger
(C)Sudan
(D)Gambia
(E)Ghana
Ans. (B) Niger. Please note that it has 13 current members and two suspended members. Other suspended member is Guinea
14.State Peace and Development Council is the official name of the governing regime in which of the following countries?
(A)Honduras
(B)Brazil
(C)Myanmar
(D)Turkey
(E)Chilies
Ans. It is the official name of the military regime of Burma and it seized power in 1988.
15.Recently the major church of which of the following European country has become the first to conduct same-sex marriages?
(A)Norway
(B)Finland
(C)Sweden
(D)Denmark
(E)None of them
Ans. (C) Sweden
16.Sakharov Prize is given to individuals / organizations dedicating their lives to the defense of human rights & freedoms. Russian civil rights society Memorial was conferred with this award in 2009. Which among the following body gives this annual Prize?
(A)Russian Government
(B)World Economic Forum
(C)European Parliament
(D)United Nations Commission on Human Rights
(E)None of them
Ans. (C) European Parliament
17.Recently ASEAN launched AICHR. AICHR is the first body of ASEAN related to which of the following?
(A)Human Rights
(B)Human Resources
(C)Hegemony
(D)Regional Trading
(E)None of the above
Ans. (A) Its ASEAN Intergovernmental Commission on Human Rights
18. In context of the ongoing awareness and actions worldwide about Climate Change and Environment protection, what is the maximum safe level of Carbon Dioxide in the Earth’s atmosphere which has been also called as climatological tipping point and demands for mitigation of global warming before we reach at this point?
(A)270 ppm
(B)300 ppm
(C)330 ppm
(D)350 ppm
(E)400 ppm
Ans. (D) 350 ppm
19.Which country’s leader of the “National League for Democracy” party has been in house arrest for a long period & recently international pressure was excreted by successful recent diplomatic visits by the US ?
(A)Thailand
(B)Myanmar
(C)Bangladesh
(D)Honduras
(E)North Korea
Ans. (B) Myanmar, Aung San Suu Kyi
20.Which of the following governments passed the Matthew Shepard Act which was in news recently?
(A)England
(B)United States
(C)Australia
(D)Mexico
(E)Canada
Ans. (B) United States It provides legal protection against hate crimes to lesbian, gay, bisexual, and transgendered people, is signed into law in the United States by President Barack Obama on October 22, 2009.

Source: The Telegraph News

Friday, May 18, 2012

Current Affairs Tutorial-03

Current Affairs Tutorial-03


1. The World’s Youngest MCP and CCNA, who has exceptionally highest IQ in the world ?

Vishalini

11 year old Indian girl Vishalini, Born in Thirunelveli, a small city of Tamil Nadu. Read More

2. Name the Pakistani cricketer who was released from jail because of good behaviour after serving half of his 6 month sentence.
 Mohammad Aamer

3. Which author’s autobiography release was cancelled at the Kolkata Book Fair?
 Taslima Nasreen

4. Name the luxury watch collection launched by Seiko Watch India at a price range of Rs.1-5 lakh per piece.
 Ananta

5. What value of overseas inflow was injected into Indian markets in January 2012?
 Rs.26,000 crore (US$5.08 billion)

6. Which guidelines have SEBI notified allowing companies to reduce promoter shareholding through private placement?
 Institutional Placement Programme (IPP)

7. Which company will acquire full control of UTV Software and Communications Ltd.?
 US-based Walt Disney

8. What is the value of IPO filed by Facebook?
 $5 billion

9. Expand SAR.
 Specific Absorption Rate

10. Who was awarded ‘Pride of India’ award by the Indian-American community in Washington?
 Mallikarjun Kharge

11. Name the book launched by Sonu Nigam authored by Priya Kumar.
 The Perfect World

12. Which Italian luxury brand is looking to bring its high-end homeware and furnishings retail stores to India?
 Giorgio Armani

13. Which country announced 3-day national mourning following violence at a football stadium in Port Said?
 Egypt

14. Who is World’s shortest man ?

72-year-old Chandra Bahadur Dangi of Nepal        Read More

15. Which bollywood actor was honoured with a Green Globe award for outstanding effort to fight climate change?
 Abhishek Bachchan

16. Name the singer who has been appointed as anti-tobacco campaign ambassador.
 Playback Singer Shann

17. Name the car model unveiled by Sahara Force India.
 VJM05

18. What award was conferred to Amul company in the manufacturing category recently?
 Green Globe Foundation award

19. Who have been selected for the Bharat Vikas Rathna award by the All India Business Development Association, New Delhi?
 C Basavegowda, President, Mysore and Chamarajanagar District Co-operative Central
 Bank Ltd.

20. Who will be the only Indian driver in the Formula One for 2012 season after signing to continue with Hispania Racing (HRT)?
 Narain Karthikeyan

21. Name the British energy minister who resigned recently.
 Chris Huhne

22. Name the car launched by Ferrari for 2012 F1 season?
 F2012

23. Name the CEO of Micron Technology who died in a plane crash and who has been appointed as CEO?
 Steve Appleton and Mark Durcan

24. In which country have UN declared end of famine?
 Somalia

25. Which social networking site turned 8 recently?
 Facebook

26. Who has been appointed as Executive Director of Corporation Bank?
 Amar Lal

27. Who won the World Squash Federation under-21 world cup?
 Egypt against India 2-1

28. Which 3-day youth festival is back after a gap of 7 years in Jaipur?
 Ghoomar

29. Who won the Champions Trophy women’s hockey tournament for the 5th time?
 Argentina

30.Name the Romanian Prime Minister who quit recently.
 Emil Boc

31. Name the Managing Director and CEO of Dhanlaxmi Bank who quit recently.
 Amitabh Chaturvedi

32. Name the Mumbai-based historian who passed away recently.
 Sharada Dwivedi

31. Name the science communicator who passed away recently.
 R.D.Sharma

32. In which currency is India set to pay for 45% of Iran oil imports?
 Rupee

33. Name the Maldives President who was appointed after Mohamed Nasheed quit.
 Mohammad Waheed Hassan

34. Who has been appointed as Chief executive operations for China’s Walmart?
 Greg Foran

35. Name the novelist whose 200th birthday ceremony was observed led by Prince Charles.
 Chalres Dickens

36. Which company renewed sponsorship deal with Indian hockey team?
 Sahara

37. Which singer is launching her own social networking website exclusively for her fans?
 Lady Gaga

38. Name the book featuring the problems of NRI’s living in Gulf countries released by Mohammed Ali Shabbir and written by Mohammed Saifuddin.
 Expat Ride

39. India-born biologist who bags world’s 1st major international award?

Kamal Bawa           Read More

40. Which country released world’s highest resolution lunar images taken by its 2nd moon orbiter, Chang’e-2?
 China

41. What percentage of the world’s mangrove vegetation does India account for?
 3%

42. Which place in Tamil Nadu is all set to get 4th Science Park?
 Coimbatore

43. Name the Indian American orthodontist who was honoured with ‘Hind Rattan Award’.
 Dr.Gagan Balla

44. What sum of amount is National Housing Bank set to receive from World Bank which would help in its refinancing programme?
 $300 million(Rs.1,500 crore)

45. Name the newly elected President of Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (FICCI)?
 R.V.Kanoria

46. Which cricket batting legend is been inducted into ICC Hall of Fame?
 Sunil Gavaskar

47. Name the commission setup in accordance with Section 74 of the Meghalaya Police Act.
 Police Accountability Commission

48. What sum of amount has Bank of England set to pump into economy?
 50 billion pounds

49. Name the electronics retailer bought by Flipkart for $25 million.
 Letsbuy

50. When is Windows 8 set to be released by Microsoft?
 February 29th 2012

51. Veteran Bollywood writer-filmmaker who died recently ?

O.P. Dutta          Read more

52. Which company will stop making digital cameras, pocket video cameras and digital picture frames?
 Eastman Kodak Co. (Kodak)

53. Name the German’s 1997 Tour de France winner who received 2-year ban for a blood doping offence.
 Jan Ullrich

54. Who was honoured with Lata Mangehkar award by the Madhya Pradesh government recently?
 Rajesh Roshan

55. Name the site launched by an Italian computer science professor who hopes it will be a challenge to the US technology giant Google.
 Volunia (www.volunia.com)

56. Which bank is set to launch India’s first Infrastructure Debt Fund (IDF)?
 IDBI bank

57. Where is the wax sculpture of Novak Djokovic revealed?
 Central Serbian town of Jagodina

58. Who has been appointed as non-executive chairman for India operations by Vodafone?
 Analjit Singh

59. Name the bollywood writer-filmmaker who passed away recently.
 O.P.Dutta

60. Why zebras have black and white stripes (recently solved mystery)?
 To keep blood-sucking files away

61. Which economist is named for US Humanities medal?

Amartya Sen        Read More

62. Who is the first Indian defence minister to visit Saudi Arabia?
 A.K.Antony

63. Name the former secretary-general of Basketball Federation of India who passed away recently.
 Harish Sharma

64. Name the US-based pop music queen who died recently.
 Whitney Houston

65. Who won the women’s doubles event at the Pattaya Open 2012?
 Sania Mirza and Anastasia Rodionova

66. Who has been elected as Deputy Chief of Indian Army?
 Lt.Gen.Ramesh Halgali

67. Who was honoured with a posthumous Grammy award for his contributions to the music industry in area other than performance?
 Steve Jobs

68. What percentage is the planned road tax for vehicles across India?
 6%

69. Who has been appointed as the Managing Director for India and SAARC operations by McAfee?
 Jagdish Mahapatra

70. Who will replace Eric Simons as Indian cricket bowling coach?
 Australian, Joe Dawes

71. Who took over as president of Institute of Chartered Accountants of India for the year 2012-13?
 Jaydeep Shah

72. Name the renowned Urdu poet who passed away after battling lung cancer recently.
 Akhlaq Mohammad Khan

73. Name the Karnataka Higher Education Minister who passed away in Bangalore recently.
 V.S.Acharya

74. Who was honoured with Serbia’s highest honour, the Karadjordje Star medal?
 Novak Djokovic

75. At what value has Bank of Japan set to expand its asset purchase programme?
 10tn yen($130 billion)

76. Where in India 9-day 20th World Book Fair is held?
 New Delhi       Read More

77. Where does India’s forex reserves stand for the week ended 17th February 2012?
 $293.44 billion

78. Name the cricketer who was honoured with lifetime membership of the Sydney Cricket Ground.
 Sachin Tendulkar

79. Which country has been ranked as the world’s richest country in the list compiled by US magazine Forbes?
 Qatar

80. Which country did India beat to qualify for London Olympics men’s hockey 2012?
 France

81. Which west Asian country approved for new constitution recently?
 Syria

82. Which model of Nokia phone has been built with 41-megapixel sensor camera?
 Nokia 808 Pureview camera phone

83. Name the chief appointed for Pakistan Air Force.
 Air Marshal Tahir Rafiq Butt

84. Which company signed a long-term agreement to supply 250 MW power to Bangladesh Power Development Board?
 NTPC

85. What value of second bailout pacakge did German parliament pass for Greece to help the country avoid a default?
 130 billion euros ($174.4 billion)

86. Name the digital music store launched by flipkart.com.
 Flyte

87. Where in India was the inaugural World Series Hockey tournament held?
 Chandigarh

88. Which company bagged Airtel’s network deal for Maharashtra?
 Nokia Siemens

89. Who has been appointed as chairman of MindTree?
 Subroto Bagchi

90. Name the online property search portal launched by HDFC in Kolkata
 HDFC Red

91. Who resigned as PepsiCo India Foods CEO?
 Varun Berry

92. Name the application launched by Vigyan Prasar and IGNOU as a free SMS service for mobile users that delivers content on science and related areas.
 Science@Mobile
Source: DNA