Showing posts with label Solved Papers. Show all posts
Showing posts with label Solved Papers. Show all posts

Sunday, May 27, 2012

Union Bank of India Probationary Officers Exam., 2010

Union Bank of India Probationary Officers Exam., 2010
(Held on 9-1-2011)
General Awareness : Solved Paper

1. The eleventh ‘five year plan’ of India is for the five years ranging from—
(A) 2009–2014
(B) 2008–2013
(C) 2007–2012
(D) 2006–2011
(E) None of these
Ans : (C)

2. DSCR indicates the ability of a company to—
(A) Meet its current liabilities
(B) Service its shareholders
(C) Meet its long term debt obligations
(D) Raise further capital
(E) None of these
Ans : (C)

3. An IPO is—
(A) Initial price offered by a private limited company to its shareholders
(B) An offer by an unlisted company for sale of its shares for the first time to the public
(C) Used to increase the share capital of an unlisted company
(D) A book building process
(E) None of these
Ans : (B)

4. A decreasing current ratio indicates—
(A) A stable liquidity
(B) An increasing liquidity
(C) A strained liquidity
(D) Satisfactory current solvency
(E) None of these
Ans : (E)

5. Private equity investors, invest in a company based mainly on—
(A) The age of the company
(B) The location of the company
(C) The activity undertaken by the company
(D) The creditability and the valuation of the company
(E) The existing profitability of the company
Ans : (E)


6. The synagogue is generally—
(A) An epic
(B) A religion
(C) Jewish House of Prayer
(D) The Parsi temple
(E) A palace
Ans : (C)

7. Deuce is a team used in—
(a) Polo
(b) Lawn tennis
(c) Badminton
(d) Boxing
(e) Volley ball
(A) a, b, c
(B) b, c, d
(C) c, d, a
(D) a, b, e
(E) b, c, e
Ans : (E)

8. ISI is the intelligence agency of—
(A) United Kingdom
(B) United States of America
(C) Israel
(D) Pakistan
(E) India
Ans : (D)

9. Air Traffic Controller's job involves—
1. Control of air traffic in and within vicinity of airport
2. Control of movement of air traffic between altitude, sectors and control centres
3. Following established procedures and policies for air traffic control
4. Control of commercial airline flights according to government regulations
5. To authorize and regulate commercial airline flights
(A) 1, 2
(B) 2, 3
(C) 1, 2, 3, 4
(D) 1, 2, 3, 4, 5
(E) 3, 4, 5
Ans : (A)

10. Animal assisted therapy is employed in—
(A) Operations
(B) ICU
(C) Old age homes
(D) Training animals
(E) Natural healing
Ans : (D)

11. In broad gauge, the distance between the rails is—
(A) 1•00 metre
(B) 3 metre
(C) 1•67 metre
(D) 2•67 metre
(E) 0•76 metre
Ans : (C)

12. Who is Indra Nooyi ?
(A) CEO Coca Cola
(B) CFO PepsiCo.
(C) Managing Director Nano Division
(D) India's permanent representative to UNO
(E) None of these
Ans : (B)

13. ET Now and CNBC TV18, TV Channels essentially broadcast—
(A) English News
(B) Classic English Movies
(C) Political Events and News
(D) Business and Economic News
(E) All important national and international news in English
Ans : (D)

14. Amongst the following sportsmen/women, who has won the first gold medal at Guangzhou Asian Games ?
(A) Yuan Xiachao
(B) Wang Migluen
(C) Zhu Oianward
(D) Takeshi Matsuda
(E) Wu Jingbiao
Ans : (A)

15. With which one of the following fields was Satyajit Ray associated ?
(A) Films
(B) Sports
(C) Social Work
(D) Drama
(E) Short Stories
Ans : (A)

16. ‘Daniel Vettroi’ is captain of which one of the following teams ?
(A) New Zealand Cricket Team
(B) South Africa Cricket Team
(C) New Zealand Basket Ball Team
(D) West Indies Cricket Team
(E) Australia Cricket Team
Ans : (A)

17. Who amongst the following carried Indian Tricolour at Guangzhou Asian Games ?
(A) Sania Mirza
(B) Saina Nehwal
(C) Gagan Narang
(D) Suranjay Singh
(E) Randhir Singh
Ans : (C)

18. Financial ratio analysis of a company helps in understanding—
1. The long term debt raising capacity
2. The short term solvency
3. The reasons for fluctuation in its stock prices
4. The net worth of the company
5. The profitability
(A) 1, 2, 3, 4
(B) 2, 3, 4
(C) 3, 4, 5
(D) 3, 1, 2, 4
(E) 1, 2, 4, 5
Ans : (E)

19. Human breath is visible in winter but not in summer because—
(A) The difference in outside pressure gives visibility to breath
(B) Breath contains certain impurities and visible matters
(C) Water vapour in breath condenses in cold air, making it visible
(D) Breath has heat in it which evaporates in cold air giving visibility
(E) None of these
Ans : (D)

20. Which of the following is/are not the names of Seven North-Eastern States ?
1. Jorhat
2. Manipur
3. Meghalaya
4. Agartala
5. Dimapur
(A) 1, 2, 3
(B) 2, 3, 4
(C) 3, 4, 1
(D) 1, 4, 2
(E) 1, 4, 5
Ans : (E)

21. According to a recent newspaper survey, which one of the following is the most preferred language for leisure reading among the Indian Youth ?
(A) Hindi
(B) Marathi
(C) Bengali
(D) Telugu
(E) English
Ans : (E)

22. Who was Dr. C. Rangarajan ?
(A) Chairman, PMEAC
(B) Member, Planning Commission
(C) Chief Economist, IBA
(D) RBI Governor
(E) Member, Minority Commission
Ans : (D)

23. Which of the following is an oilseed ?
(A) Garlic
(B) Clove
(C) Cardamom
(D) Cumin Seed
(E) Mustard
Ans : (E)

24. The RBI reviews its credit and monetary policy at regular intervals and also in between. What is the purpose of the same ?
1. To ensure that inflation does not cross the limit
2. To ensure that banks have enough liquidity
3. To ensure that cost of the fund does not reach a very high level
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) All 1, 2 and 3
(D) Only 2 and 3
(E) None of these
Ans : (C)

25. The name of the white revolution is associated with—
(A) J. V. Narlikar
(B) J. C. Bose
(C) Kurien Verghese
(D) M. S. Swaminathan
(E) C. Rangarajan
Ans : (C)

26. The cabinet committee recently approved the ‘IGMSY’ a scheme for the welfare of the people of India. Who amongst the following will get the benefit of the scheme ?
(A) Mothers and pregnant women
(B) Children upto 12 years of age
(C) Youth
(D) Old and Senior Citizens
(E) All the above
Ans : (A)

27. The Govt. of India provides direct financial support to which of the following schemes ?
(A) Jeevan Bharati Scheme
(B) ULIP
(C) Sampoorna Grameen Rozgar Yojana
(D) Packing Credit Guarantee Scheme
(E) All of the above
Ans : (C)

28. Who amongst the following is a famous Urdu author/poet who received Jnanpith Award recently ?
(A) Akhlaq Khan Shahryar
(B) ONV Kurup
(C) Khushwant Singh
(D) Krishna Sobti
(E) None of these
Ans : (A)

29. Who amongst the following is the author of the Book ‘A Bend in the River’ ?
(A) V. S. Naipaul
(B) Arun Shourie
(C) Octavia Paz
(D) Daniel Defoe
(E) Walter Scott
Ans : (A)

30. Which of the following is called the pink city of India ?
(A) Kolkata
(B) Lucknow
(C) Kota
(D) Hyderabad
(E) Jaipur
Ans : (E)

31. Which of the following states got a new Chief Minister without new assembly elections ?
(A) Goa
(B) Madhya Pradesh
(C) Jharkhand
(D) Gujarat
(E) Delhi
Ans : (C)

32. A two days National level conference/event was organised in Chandigarh in September 2010. Which was the conference / event ?
(A) Miss India 2010
(B) Asian Women Hockey Finals 2010
(C) Conference of the Finance Ministers of SAARC
(D) National Rabi Conference
(E) None of these
Ans : (E)

33. Which of the following Summits took place in Hanoi in October 2010 ?
(A) ASEAN Summit
(B) SAARC Summit
(C) G-20 Summit
(D) G-8 Summit
(E) None of these
Ans : (A)

34. The Reserve Bank does not have an office in—
(A) Kanpur
(B) Jaipur
(C) Lucknow
(D) Bhopal
(E) Gulbarga
Ans : (E)

35. A Badminton player is supposed to know the meaning of the term—
(A) Bouncer
(B) Love
(C) LBW
(D) Punch
(E) Booster
Ans : (B)

36. Who amongst the following is the receipient of the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award 2010 ?
(A) Ishant Sharma
(B) Hariom Singh
(C) M. S. Dhoni
(D) Sushil Kumar
(E) Saina Nehwal
Ans : (E)

37. India extended a credit of US $ 250 million to which of the following countries, which will be used for infrastructural development there ?
(A) China
(B) Pakistan
(C) Myanmar
(D) Nepal
(E) Sudan
Ans : (D)

38. Which one of the following makes a case for intensive, modern farming ?
(A) Higher output using organic method
(B) Remunerative price
(C) Cropping pattern
(D) Land acquisition for nonagricultural needs
(E) None of these
Ans : (C)

39. In which one of the following States multi-thousand-foodgrain scam has recently been noticed by the High Court ?
(A) M. P.
(B) Orissa
(C) Bihar
(D) Jharkhand
(E) U. P.
Ans : (C)

40. Which one of the following is the objective of Corporate Social Responsibility (CSR) issued by the Government ?
(A) To ensure that Companies take steps for rehabilitation of project affected people
(B) To ensure that Companies use some of their profits for educating the project affected people
(C) To ensure that Companies provide health care to project affected people
(D) To ensure that Companies take preventive measures to avoid environmental damage
(E) None of these
Ans : (A)

41. A hockey player is supposed to know the meaning of the term—
(A) Dead Ball
(B) Bouncer
(C) LBW
(D) Penalty Corner
(E) Frozen Ball
Ans : (D)

42. Which one of the following have provided bailout package to Ireland to deal with its debt crisis ?
(A) EU only
(B) IMF only
(C) World Bank only
(D) Only (A) and (B) above
(E) All (A), (B) and (C) above
Ans : (D)

43. Which one of the following Indian Company is the only company from India to be included in the Top Ten 2010 Value creators Global Ranking released by global management consulting firm BCG ?
(A) RIL
(B) Tata Steel
(C) Bharti Airtel
(D) JSPL
(E) Bajaj Auto
Ans : (D)

44. Which one of the following has launched guidebook on standards for exporters ?
(A) RBI
(B) SEBI
(C) IBA
(D) UNIDO
(E) UNESCO
Ans : (D)

45. BIPA with Sudan comes into effect was the news in various newspaper recently. It is an agreement for—
(A) Investment in a country
(B) Peaceful use of atomic power
(C) Allowing students to visit each other's nation
(D) Allowing people to come for medical treatment
(E) To form an alliance with each other in case of a war
Ans : (A)

46. In which one of the following sports Sandhya Rani Devi bagged Silver in Asiad 2010 Games ?
(A) Shooting
(B) Squash
(C) Taekwondo
(D) Ten-pin bowling
(E) Wushu
Ans : (E)

47. Which of the following terms is normally not seen in the field of International Relations ?
(A) Exchange Rate
(B) Free Trade
(C) MFN
(D) Alluvial Soil
(E) OECD
Ans : (D)

48. According to mid term review of Indian economy, which one of the following segments will be the major contributor to GDP growth ?
(A) Agriculture
(B) Industry
(C) Services
(D) Mining
(E) None of these
Ans : (C)

49. Which of the following films directed by Aamir Khan was sent for OSCARs Award nominations from India ?
(A) Rang De Basanti
(B) Peepli Live
(C) Tare Zamin Par
(D) Lagan
(E) None of these
Ans : (B)

50. In which one of the following states, population growth rate is lower than national average ?
(A) Delhi
(B) Gujarat
(C) Chhattisgarh
(D) Himachal Pradesh
(E) Orissa
Ans : (E)

Tuesday, May 22, 2012

Bank of Baroda Clerk Exam Paper 2011

Bank of Baroda Clerk Exam Paper 2011


English Language

(Solved Question Paper)

Directions (1-15)

Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words are printed in bold to help you to locate them while answering some of the questions.

There is a story told of a king who lived long ago in a country across the sea. He was a very wise king, and spared no efforts to teach his people good habits. Often he did things which seemed to them strange and useless; but everything he did, he did to teach his people to be industrious and careful. “Nothing good can come to a nation, whose people complain and expect others to fix their problems for them” he said. “Good things from life come to those who take matters into their hands.” One night, while everyone was asleep, he placed a large stone in the middle of the road that led past the place. Then he hid behind a bush, and waited to see what would happen.

First came a farmer with his wagon heavily loaded with grain, which he was taking to the mill to be ground. “Well, whoever saw such carelessness?” he said crossly, as he turned his wagon and drove around the stone. “Why don’t these lazy people have that stone taken off from the road? ” And so he went on complaining about the uselessness of others, but not touching the stone himself.

Soon afterwards, a young soldier came singing along the road. The long trail of his cap waved in the breeze, and a bright sword hung at his side. He was thinking of the wonderful bravery he would show in the war. The soldier did not see the stone, but struck his foot against it and went tossing in the dust. He rose to his feet, shook the dust from his clothes, picked up his sword, and complained angrily about the lazy people who had no more sense than to leave such a huge stone in the middle of the road. Then he, too, walked away, not once thinking that he might move it himself. And so the day passed. Everyone who came by complained and whined because the stone lay on the road, but no one touched it.

At last, just before nightfall, the miller’s daughter came past. She was a hard-working girl and was very tired because she had been busy since early morning at the mill. But she said to herself, “It is almost dark, somebody may trip over this stone in the night, and perhaps he could be badly hurt. I will move it out of the way.” So she tugged at the heavy stone. It was hard to move, but she pulled and pushed, and lifted until at last she moved it from its place. To her surprise, she found a box underneath. She lifted the box .It was heavy, for it was filled with something. Upon it was written: This box belong to the one who moved the stone. She opened the lid, and found that it was filled with gold! The miller’s daughter went home with a happy heart.

When the farmer, the soldier and all the others heard what had happened, they gathered around the spot on the road where the stone had been. They scratched at the dust with their feet, hoping to turn up a piece of gold.

“My friends,” said the king, “We often come across obstacles and burdens our way. We may complain out loud about them or we may choose to walk around them. Alternatively, we can analyse them and find out what they mean. Disappointment is usually the price of laziness.” Then the wise king mounted his horse and rode away.



1. Why was the miler’s daughter happy?

(1) She finished all her work at the mill.

(2) She won the bet placed by the king.

(3) The king declared her the most industrious persons in his kingdom.

(4) She was rewarded with a box full of gold that lay beneath the stone.

(5) The king offered her a hundred gold coins.

Ans. (4)

2. Why did the king place a stone in the middle of the road?

(1) He enjoyed troubling others.

(2) He wanted to watch people trip and fall.

(3) He wanted to cover a manhole in the road.

(4) He wanted to obstruct people from visiting the place.

(5) He wanted to teach his people to take matters into their own hands.

Ans.  (5)

3. The people completed while passing the road that led past the palace because

(A) there was a huge stone lying on the road.

(B) there was a manhole in the road.

(c) nobody was allowed to shift the stone on the road.

(1) Only (A)

(2) Only (C)

(3) Only (A) and (c)

(4) Only (B)

(5) None of these



Ans.  (1)



4. Which of the following adjectives given below would best describe the king?

(1) Evil

(2) Industrious

(3) Lazy

(4) Careless

(5) Suspicious



Ans. (2)


5. Why did the people from the country, including the farmer and the solider gather around the spot where the stone lay?

(1) They were hoping to discover a gold mine.

(2) They were told that the king was waiting for them at the very spot.

(3) They were hoping to discover some more gold for themselves.

(4)  They wanted to make sure that the stone was really removed.

(5) They wanted to inspect the damage done to the road.

Ans. (3)

6. Who among the following did not attempt to move the stone?

(A) The farmer

(B) The miller’s daughter

(C) The young soldier

(1) Only (A)

(2) Only (B)

(3) Only (C)

(4) Only (A) and (C)

(5) Only (A) and (B)

Ans.  (4)

7. Why did the king hide behind the bush?

(1) He wanted to see how his people would react to the stone.

(2) He was spying on the young soldier.

(3) He was not getting sleep.

(4) He wanted to guard the palace.

(5) None of these



Ans.  (1)





8. Which of the following statements is true of the miller’s daughter according to the passage?

(1) She was a very considerate girl

(2) She was greedy

(3) She misguided the farmer and the young soldier

(4) She was very busy and had no time for others

(5) None of the above is true

Ans.  (1)
9. Which of the following statements is true of the king according to the passage?

(A) He often did useless thing like placing stone on the road to irritate his people.

(B) He tried his best to teach his people to be industrious.

(C) He was responsible for placing the box of gold beneath the stone.

(1) Only (A)

(2) Only (C)

(3) Only (B) and (C)

(4) Only (B)

(5) Only (A) and (C)

Ans.  (3)

10. Why did the miller’s daughter decide to move the stone?

(1) She wanted the gold that lay beneath the stone.

(2) She was afraid that someone would get hurt.

(3) She knew that the king was watching her from behind the bush.

(4) The girl loved challenges and wanted to show her strength to the king.

(5) She wanted to escape work at the mill.

Ans.  (2)

Directions (11-13): Choose the word which is most nearly the SAME in meaning as the word printed in bold as used in the passage.

11. LOADED

(1)  Completed

(2) Filled

(3) Secured

(4) Adjusted

(5) Frequently

Ans. (2)
12. OFTEN

(1) Sometimes

(2) Hardly

(3) Rarely

(4) Deliberately

(5) Frequently

Ans. (5)
13. MOUNTED

(1) Climbed

(2) Took

(3) Tapped

(4) Moved

(5) Called

Ans.  (1)

Directions (14-15): Choose the world which is most OPPOSITE in meaning of the world printed in bold as used in the passage.

14. CARELESSNESS

(1) Negligence

(2) Carefulness

(3) Worthiness

(4) Harshness

(5) Laziness

Ans.  (2)


15. HARD

(1) Difficult

(2) Light

(3) Easy

(4) Complicated

(5) Soft

Ans.  (3)

Directions (16-20): Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error, the answer is (5) ie, ‘No error’ (Ignore the errors of punctuation, if any).

16. During the reign of /(1) the emperor of Vijayanagar,/ (2) there lived a/(3) wise magistrate named Haripant./(4) No error (5)

Ans.  (5)



17. My parents came /(1) to town with/(2) the intention in visting /(3) the University. (4) No error (5)



Ans.  (3)



18. Suman took a hundred coins /(1) from the man and /(2) gave him a few medicine /(3) to make him feel better./(4) No error (5)

Ans.  (1)

19. The children were/(1) even more angrier /(2) with the shopkeeper/ (3) for having tricked  them the second time. /(4) No error (5)

Ans. (2)

20. Since it was evening by the time/ (1) the farmer reached the next village,/(2) he took shelter in the house / (3) of a old couple. /(4) No error (5)

Ans.  (4)

Directions (21-25): In each of the following sentences, an idiomatic expression or a proverb is highlighted. Select the alternative which best describes its use in the sentence.

21. The Police will leave no stone unturned to discover the murderer.

(1) turn every stone

(2) investigate thoroughly

(3) make no commitment

(4) invest a large sum

(5) make no excuse

Ans. (2)

22. The police tried to make her admit that she had made a mistake, but the girl stood her ground and said that she had seen the burglar.

(1) did not move

(2) was being stubborn

(3) stood firm on the ground

(4) promised to be true

(5) refused to change her statement

Ans. (5)

23. Never put off until tomorrow what you can do today.

(1) indulge

(2) force

(3) disclose

(4) postpone

(5) place

Ans.  (4)

24. The concert was brought to a close with a display of fireworks.

(1) concluded

(2) interrupted

(3) announced

(4) brought to a halt

(5) cancelled

Ans. (1)

25. Step by step the veterinarian taught the little puppy to obey her.

(1) Hastily

(2) Reluctantly

(3)Slowly and methodically

(4) With great hesitation

(5) Dutifully

Ans.  (3)

Directions (26-30): Pick out the most effective word from the given words to fill in the blanks to make the sentence meaningfully complete in the context of the sentence.


26. In the field, a farmer was using two horses to pull his plough, a ___ I had not seen since my childhood.

(1) Sight

(2) look

(3) Business

(4) appearance

(5) Work

Ans.  (1)

27. I must start ___ dawn to reach the station on time.

(1) during

(2) doing

(3) in

(4) to

(5) before

Ans. (5)

28. During the last few years the company has been___hard to modernise its image.

(1) working

(2) doing

(3) try

(4) work

(5) undertaking

Ans. (1)


29. No sooner had he returned ___  he was off again.

(1) and

(b) but

(3) that

(4) yet

(5) than

Ans. (5)

30. As it was getting late, I was ___ troubled focusing on the birds in the disappearing light.

(1) feeling

(2) having

(3) experience

(4) being

(5) seeing

Ans. (2)

Directions (31-35): In each question below, four words printed in bold type are given. These are numbered (1), (2),(3) and (4). One of these words printed in bold may either be wrongly spelt or inappropriate in the context of the sentence. Find out the word that is inappropriate or wrongly spelt, if any. The number of that word is your answer. If all the words printed in bold are correctly spelt and appropriate in the context of the sentence then mark (5) ie, ‘All Correct’ as your answer.

31. The soldiers (1) were brought (2) in to restore law and ordre (3) after the riots. (4) All Correct (5)

Ans. (3)

32. Under (1) my teacher’s guidance (2) I slowly mastored (3) the art of pottery. (4) All Correct (5)

Ans. (3)

33. The building (1) is regularly inspected (2) by the fire (3) safety officer (4) All Correct (5)

Ans.  (5)

34. The Company (1) received severel (2) complaints (3) from irate (4) customers. All Correct (5)

Ans. (2)

35. Anxeity (1) can interfere (2) with children’s performance (3) at school. (4) All Correct (5)

Ans. (1)
Direction (36-40): Rearrange the following six sentences/group of sentences (A), (B), (C), (D), (E) and (F) in the proper sequence to form a meaningful paragraph: then answer the questions given below them.
 •(A) All looked alike and were dressed in kingly robes. Who was the real king? Wondered Birbal.
 •(B) The king of Iran had heard that Birbal was one of the wisest men in the East and desirous of meeting him, sent him an invitation to visit his country.
 •(C) Birbal explained saying, ‘The false king were all looking at you, while you yourself looked straight ahead. Even in regal robes, the common people will always look to their king for support.’ Overjoyed, the king embraced him and showered him with gifts.
 •(D) ‘But how did you identify me?’ the king asked puzzled.
 •(E) The very next moment he got his answer. Confidently, he approached the king and bowed in front of him.

36. Which of the following should be the FIFTH sentence after the rearrangement?

(1) D

(2) C

(3) B

(4) A

(5) F

Ans.  (2)

37. Which of the following should be the FOURTH sentence after the rearrangement?

(1) C

(2) D

(3) F

(4) B

(5) E

Ans. (2)


38. Which of the following should be the SECOND sentence after the rearrangement?

(1) B

(2) C

(3) F

(4) A

(5) E

Ans. (4)
39. Which of the following should be the THIRD sentence after the rearrangement?

(1) A

(2) D

(3) F

(4) C

(5) E

Ans. (3)




40. Which of the following should be the FIRST sentence after the rearrangement?

(1) D

(2) C

(3) F

(4) B

(5) E

Ans.  (4)

Directions (41-50): In the following passage, there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

In the olden days people bitten by mad dogs died a sure and horrible death (191) to rabies. In 1867, Louis Pasteur, one of the well renowned scientists and the man who gave the world the ‘germ theory of disease’ developed a vaccination to (192) rabies. He did not know if it would work, so he decided to (193) himself with rabies and then try out the (194) on himself. But before he could do that, a tearful woman brought her 9- year -old son to him. The boy had been (195) and bitten by a mad dog two days earlier. Pasteur (196) physicians known to him. They told him nothing could be done for the boy. Then Pasteur, with the (197) of the boy’s mother, decided to try out the vaccination he had developed. He began to give the boy, injections of a certain, liquid (198) from the fragments of the brain of a mad dog. Each day Pasteur looked fearfully for signs of the onset of the dreaded disease. But the boy (199) healthy. A month passed by, then another and finally, Pasteur knew that his vaccination had worked. The physicians who had predicted the boy’s death were (200). Rabies had been vanquished for the first time in history! In 1888 the Pasteur Institute was established to treat cases of rabies and today it is one the world’s most famous centres of biological research.

41.

(1) inspire

(2) owning

(3) due

(4) cause

(5) such

Ans.  (3)

42.
(1) startle

(2) Block

(3) due

(4) prevent

(5) Treatment

Ans. (4)
43.

(1) indulge

(2) infect

(3) try

(4) put

(5) secure

Ans.  (2)

44.

(1) decision

(2) plan

(3) outcome

(4) possible

(5) treatment

Ans.  (5)

45.

(1) teased

(2) tested

(3) chase

(4) inquired

(5) consulted

Ans.  (4)

46.

(1) connection

(2) admitted

(3) chase

(4) inquired

(5) consulted

Ans.  (5)

47.
(1) commitment

(2) consent

(3) behavior

(4) knowledge

(5) approve



Ans.  (2)

48.

(1) finalised

(2) funneled

(3) obtained

(4) took

(5) resulting

Ans. (3)

49.

(1) took

(2) appearance

(3) just

(4) stay

(5) remained



Ans. (5)

50.

(1) amazed

(2) sued

(3) dejected

(4) rejected

(5) celebrated

Ans. (1)

Thursday, May 17, 2012

Solved paper for Allahabad Bank Clerk Exam 2010 in Computer.


 Solved paper for Allahabad Bank Clerk Exam 2010 in Computer.

Answers are given in Bold letters.

1. Computer uses the …… number system to store data and perform calculations.
a) Binary
b)Octal
c)Decimal
d)Hexadecimal
e)None of these

2. A disk’s content that is recorded at the time of manufacture and that cannot be changed or erased by the user is –
a)Memory-only
b)Write-only
c)Once-only
d)Run-only
e) Read-only

3. Which of the following can be used to select the entire document?
a) CTRL+A
b)ALT+F5
c)SHIFT+A
d)CTRL+K
e)CTRL+H

4. …….are attempts by individuals to obtain confidential information from you by falsifying their identity.
a) Phishing
b)Computer Viruses
c)Spyware Scams
d)Viruses
e)None of the above

5. Part number, part description, and number of parts ordered are examples of —–
a)Control
b)Output
c)Processing
d)Feedback
e) Input

6. A Web site’s main page is called its—
a) Home page
b)Browser page
c)Search page
d)Bookmark
e)None of these

7. The Simultaneous processing of two or more programs by multiple processors is —
a)Multiprogramming
b)Multitasking
c)Time-sharing
d) Multiprocessing
e)None of these

8. Codes consisting of lines of varying widths or lengths that are computer readable are known as —
a)an ASCII code
b)a maganetic tape
c)an OCR scanner
d) a bar code
e)none of these

9. To instruct work to fit the width of a column to the contents of a table automatically, click the … button and then point to AutoFit contents.
a)Fit to From
b)Format
c)Autosize
d) Contents
e)AutoFit

10. Why is it unethical to share copy-righted files with your friends?
a)It is not unethical, because it is legal.
b)It is unethical because the files are being given for free.
c) Sharing copyrighted files without permission breaks copyright laws.
d)It is not unethical because the files are being given for free
e)It is not unethical-anyone can access a computer.

11. Reusable optical storage will typically have the acronym—
a)CD
b)DVD
c)ROM
d) RW
e)ROS

12. The most common type of storage devices are—
a)Persistent
b)Optical
c)Magnetic
d) Flash
e)Steel

13. A device that connects to a network without the sue of cables is said to be
a)Distributed
b) Free
c)Centralized
d)Open source
e)None of these

14. A person who used his or her expertise to gain access to other people’s computers to get information illegally or do damage is—
a) Hacker
b)Analyst
c)Instant messenger
d)Programmer
e)Spammer

15. To access properties of an object, the mouse technique to use is—
a)Dragging
b)Dropping
c) Right-clicking
d)Shift-clicking
e)None of these

16. To change selected text to all capital letters, click the change case button, then click—
a) UPPERCASE
b)UPPER ALL
c)CAPS LOCK
d)LOCK UPPER
e)LARGE SIZE

17. The basic unit of a worksheet into which you enter data in Excel is called a–
a)Tab
b) Cell
c)Box
d)Range
e)None of these

18. You can keep your personal files/folders in—
a)My Folder
b) My Documents
c)My Files
d)My Text
e)None of these

19. In Word you can force a page break—
a)By positioning your cursor at the appropriate place and pressing the F1 key
b) By positioning your cursor at the appropriate place and pressing CTRL+Enter
c)By using the Insert/Section Break
d)By changing the font size of your document
e)None of these

20. A DVD is an example of a(n)—
a)Hard disk
b) Optical disk
c)Output devices
d)Solid-state storage device
e)None of these

21. The default view in Excel is —– view.
a)Work
b)Auto
c) Normal
d)Roman
e)None of these

22. The process of transferring files from a computer on the internet to your computer is called—
a) Downloading
b)Uploading
c)FTP
d)JPEG
e)Downsizing

23. …….. is the process of dividing the disk into tracks and sectors.
a)Tracking
b) Formatting
c)Crashing
d)Allotting
e)None of these

24. Help menu is available at which button?
a)End
b) Start
c)TurnOff
d)Restart
e)Reboot

25. The contents of ………….. are lost when the computer turns off.
a)Storage
b)Input
c)Output
d) Memory
e)None of these

26. When you save to this, your data will remain intact even when the computer is turned off—
a)RAM
b)Motherboard
c) Secondary Storage Device
d)Primary storage device
e)None of these

27. A central computer that holds collection of data and programs for many PCs, workstations, and other computers is a(n)—
a)Supercomputer
b)Minicomputer
c)Laptop
d) Server
e)None of these

28. The ……. Folder retains copies of messages that you have started but are not yet ready to send.
a)Drafts
b) Outbox
c)Address Book
d)Sent Items
e)Inbox

29. Grouping and processing all of a firm’s transactions at one time is called—
a)A database management system
b) Batch processing
c)A real-time system
d)An online system
e)None of these

30. The….. enables you to simultaneously keep multiple Web pages open in one browser window.
a)Tab box
b)Pop-up helper
c) Tab row
d)Address bar
e)ESC key

31. Which ports connect special types of music instruments to sound cards?
a)BUS
b)CPU
c) USB
d)MIDI
e)MINI

32. You can ….. a search by providing more information the search engine can use to select a smaller, more useful set of results.
a) Refine
b)Expand
c)Load
d)Query
e)Slowdown

33. What is the permanent memory built into your computer called?
a)RAM
b)Floppy
c)CPU
d)CD-ROM
e) ROM

34. What displays the contents of the active cell in Excel?
a) Namebox
b)RowHeadings
c)Formulabar
d)Taskpane
e)None of these

35. The piece of hardware that converts your computer’s digital signal to an analog signal that can travel over telephone lines is called—
a)Red wire
b)Blue cord
c)Tower
d) Modem
e)None of these

36. Video processors consist of —– and ——–, which store and process images
a)CPU and VGA
b)CPU and memory
c) VGA and memory
d)VGI and DVI
e)None of these

37. If you want to connect to your own computer through the internet from another locations, you can use—
a)Email
b)FTP
c)Instant messages
d) Telnet
e)None of these

38. To reload a web page, press the ……… button.
a)Redo
b)Reload
c)Restore
d)CTRL
e) Refresh

39. The first step in the transaction processing cycle captures business data through various modes such as optical scanning or at an electronic commerce website—
a)Document and report generation
b)Database maintenance
c)Transaction processing start-up
d) Data Entry
e)None of these

40. A(n) …… is a special visual and audio effect applied in Power-point to text or content.
a) Animation
b)Flash
c)Wipe
d)Dissolve
e)None of these

41. When the pointer is positioned on a ……., it is shaped like a hand
a)Grammar error
b)Formatting error
c)Screen Tip
d)Spelling Error
e) Hyperlink

42. Personal computers can be connected together to form a—
a)Server
b)Supercomputer
c) Network
d)Enterprise
e)None of these

43. A…. is the term used when a search engine returns a Web page that matches the search criteria.
a)Blog
b)Hit
c)Link
d)View
e) Success

44. ……. are words that a programming language has set aside for its own use.
a)Control words
b)Control structures
c) Reserved words
d)Reserved Keys
e)None of these

45. Mobile commerce is best described as—
a)The use of Kiosks in marketing
b)Transporting products
c) Buying and selling goods/services through wireless handheld devices
d)Using notebook PC’s in marketing
e)None of the above

46. Which of the following is a storage device that uses rigid, permanently installed magnetic disks to store data/information—
a)Floppy diskette
b) Hard disk
c)Permanent disk
d)Optical disk
e)None of these

47. The computer abbreviation KB usually means—
a)Key block
b)Kernel Boot
c) Key Byte
d)Kit Bit
e)Kilo Byte

48. What is the process of copying software programs from secondary storage media to the hard disk called?
a)Configuration
b)Download
c)Storage
d) Upload
e)Installation

49. In Excel, ……. allows users to bring together copies of work books that other users have worked on independently.
a)Copying
b) Merging
c)Pasting
d)Compiling
e)None of these

50. Which of the following are advantages of CD-ROM as a storage media?
a)CD-ROM is an inexpensive way to store large amount of data and information.
b)CD-ROM disks retrieve data than magnetic disks do
c)CD-ROMs make less errors that magnetic media
d) All of the above
e)None of the above

Solved paper for Allahabad Bank Clerk Exam 2010 in English.


 Solved paper for Allahabad Bank Clerk Exam 2010 in English.

Option highlighted are the answers:

Directions—(Q. 1–15) Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words have been printed in bold to help you locate them while answering some of the questions.

Keshav and Yash lived in neighbouring villages. Once, a fair was held nearby and they set off from their homes hoping to do some business there. Keshav filled his sack with cheap cotton, overlaid it with a layer of fine wool, and set off for the fair. Meanwhile Yash, collected some old clothes, put a layer of sheer cotton on top and made his way to the fair. Each stopped to rest under a tree and got to talking. “I have the finest wool in my sack,” boasted Keshav Not to be outdone, Yash said, “I have cotton of the most superior quality.”

The two struck a deal. They would exchange their goods and since wool was more expensive, Yash would pay Keshav an extra rupee. But Yash had no money on him. So after agreeing to pay Keshav later, they went home, laughing at each other’s folly. It did not take them long to discover that they had been duped. The next day, Keshav landed at Yash’s house. “You cheat! Give me my rupee at least.” Yash was untroubled by Keshav’s words, “Of course. But first help me find the treasure at the bottom of this well. We can divide it.” So Keshav went into the well. But each time Yash, hauled up the bucket Keshav had filled, he said, “Oh ! No treasure here.

Try again.” Keshav soon realized he was being used as free labour to clean the well. So he gave a loud shout, “Here is the treasure! Watch out it’s heavy !” Yash was amazed that there actually was treasure in the well. As soon as he pulled up the bucket he threw away the rope so that Keshav could not come up. But, what did he find in the bucket ? Keshav covered in mud ! They began fighting again. Soon it got too dark to continue and they left for their homes.

But Keshav did not give up easily. He arrived at Yash’s house a few days later. Yash spotted him and told his wife, “I will pretend to be dead. Keshav will have to give up.” But when Keshav heard Yash’s wife wailing, he rushed out to gather the villagers. “My friend has died. Let’s take his body for cremation.” Yash’s wife got scared, “Go away. I shall arrange for cremation myself !” But the villagers thought she was too grief stricken. Once they reached the cremation ground, Keshav told the villagers, “It is getting dark. I shall watch over him during the night.” When the villagers had left, Keshav said to Yash, “Stop pretending. Give me my money !” Now, a gang of thieves came upon them and seeing one figure seated on the funeral pyre and another standing next to him talking, they assumed them to be ghosts and dropped their bag of stolen goods and left at top speed. The two, saw the bag full of gold and silver ornaments and divided it between themselves. Keshav made sure he got an extra gold coin and the account was settled at last!

1. What made the two young men decide to visit the fair ?
(A) They thought they could get jobs and support themselves
(B) They wanted to trade their goods at the fair and earn some money
(C) To sell the produce they had grown for a handsome profit
(D) Being unemployed they thought they could entertain people at the fair
(E) Not clearly mentioned in the passage

2. What were Keshav and Yash quarrelling about ?
(A) The cost of wool
(B) The interest on the loan Yash had taken
(C) Dividing the thieves’ treasure equally
(D) The money Yash owed Keshav
(E) The wages for digging the well

3. Why were the two men happy despite not going to the fair ?
(A) They had managed to buy whatever they needed on the way
(B) They had got a good deal in exchange for a rupee
(C) They had become fast friends and had made a lot of money in the bargain
(D) Each thought he had got the better deal and had swindled the other
(E) None of the above

4. Why did the villagers gather at Yash’s house ?
(A) Yash’s wife was very upset seeing Keshav and her husband arguing
(B) To help Yash’s wife carry Yash’s body home as night had fallen
(C) To give Yash’s wife the news of her husband’s death
(D) They wanted to keep watch over Yash’s wife during the night
(E) None of the above

5. Why did Yash request Keshav to go down into the well ?
(A) He knew Keshav was smart and would clean it thoroughly
(B) He was in search of treasure that he had buried
(C) To trick Keshav into cleaning it
(D) His wife had refused to help him
(E) To make Keshav earn the extra gold coin

6. Which of the following cannot be said about the two young men ?
(a) They were lazy and made their wives work.
(b) They were a match for each other in shrewdness.
(c) They were dishonest and tried to swindle each other.
(A) Only (a)
(B) Only (a) and (c)
(C) Only (b) and (c)
(D) All (a), (b) and (c)
(E) None of the above

7. Why did Keshav get an extra gold coin from the thieves’ treasure ?
(A) As payment for digging the well
(B) It was the amount Yash owed Keshav for protecting him from the thieves
(C) As repayment of the rupee that Yash owed him
(D) It was his idea to spend the night at the cremation ground
(E) He had proved to be cleverer than Yash

8. What was Keshav’s reaction to Yash’s presumed ‘death’ ?
(A) He immediately sent for the villagers to comfort Yash’s wife
(B) He was very upset because he realized that he would never recover his money
(C) He paid for all Yash’s funeral arrangements
(D) He could not be consoled and kept a watch over Yash’s body all night
(E) He knew Yash was pretending and decided to trick him too

9. What frightened the thieves ?
(A) The sight of what they thought were the spirits of the dead
(B) The realization that the villagers would soon return
(C) Someone had discovered their hiding place
(D) Their loot had been stolen by other thieves
(E) The villagers had lit a funeral pyre for them

10. Which of the following is not true in the context of the passage ?
(A) Keshav was persevering by nature
(B) There was no treasure buried in Yash’s well
(C) Keshav guarded Yash’s body because he knew thieves lived there
(D) Yash’s wife supported her husband in his crooked dealings
(E) Neither Keshav nor Yash could be trusted to keep his word

Directions—(Q. 11–13) Which of the following is most similar in meaning to the word given in bold as used in the passage ?

11. Discover
(A) Invent | (B) Explore | (C) Locate | (D) Realize | (E) Research

12. Struck
(A) Reached | (B) Impacted | (C) Slapped | (D) Attacked | (E) Occurred

13. Top
(A) Height | (B) Lid | (C) Finest | (D) Upper | (E) Maximum

Directions—(Q. 14–15) Which of the following is most opposite in meaning to the word given in bold as
used in the passage ?

14. Dark
(A) Bright | (B) Cheerful | (C) Shadow | (D) Fair | (E) Shining

15. Free
(A) Occupied | (B) Paid | (C) Captured | (D) Busy | (E) Dependent

Directions—(Q. 16–25) Read each sentence to find out whether there is any grammatical mistake/error in it. The error if any, will be in one part of the sentence. Mark the letter of the part with error as your answer. If there is no error, mark (E).

16. In order to (A) / attract tourists many (B) / hotels have been offered (C) / attractive deals and discounts. (D) No error (E)

17. The Board is likely (A) / to take its time (B) / to examine the facts (C) / before giving their decision. (D) No error (E)

18. How can we open (A) / these branches on time (B) / if we have not (C) / yet obtained the licences? (D) No error (E)

19. One of the disadvantage (A) / of fixed deposit schemes (B) / is that banks offer (C) / low rates of interest. (D) No error (E)

20. According to experts, it is (A) / necessarily for you to save (B)/ and invest at least twenty-five (C) / percent of your monthly income. (D) No error (E)

21. The manager has not (A) / yet replied to the (B) / customer letter asking (C) / about her loan application. (D) No error (E)

22. While the formation of RBI (A) / was approved in March, 1934 (B) / it was inaugurated (C) / only in April 1, 1935. (D) No error (E)

23. The Insurance Regulatory Development Authority has (A) / asked all insurance (B) / companies
submitting their (C)
/ balance sheets by June. (D) No error (E)

24. Arun’s father has been ill (A) / since last year and Arun (B) / has spend his entire (C) / savings on his treatment. (D) No error (E)

25. There are a large number (A) / of Chinese workers which (B)/ are employed by (C) / software companies in India. (D) No error (E)

Directions—(Q. 26–30) In each question below a sentence with four words printed in bold type is given. These are lettered as (A), (B), (C) and (D). One of these four words printed in bold may be either wrongly spelt or inappropriate in the context of the sentence. Find out the word which is wrongly spelt or inappropriate if any. The letter of that word is your answer. If all the words printed in bold are correctly spelt and also appropriate in the context of the sentence, mark (E) i.e., ‘All correct’ as your answer.

26. There are few (A) differents (B) between (C) these two marketing proposals. (D) All correct (E)

27. Most (A) banks have been hiring (B) staff for their corporate (C) banking divisions. (D) All correct (E)

28. The interest rate for postal deposits is fixed (A) by the government and usually (B) remains (C) stable. (D) All correct (E)

29. Companies (A) will benefit (B) if the Finance Ministry decides to lesser (C) taxes in this budget. (D) All correct (E)

30. Compare (A) to private (B) banks, we have a larger (C) network (D) of branches in North India. All correct (E)

Directions—(Q. 31–40) In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

A poor man was once travelling through the desert. Feeling thirsty and tired, he began to …(31)… for water. At last finding a stream, he …(32)… to his knees and drank the water which …(33)… very sweet. He filled up his bottle …(34)… continued on. After several days journey, he …(35)… the palace and got an opportunity to …(36)… the King. As a mark of …(37)… he presented the King with the bottle …(38)… water. The King tasted the water, and …(39)… rewarded the man. All the courtiers …(40)… to taste the water but the King refused. When the man had left overjoyed, the king explained why he had acted so strangely. “After such a long journey, the water was foul tasting. I could not risk anyone showing, his disgust for a gift which was so sincerely given! For this reason alone I reserved the tasting of the water for myself.”

31. (A) desire | (B) pursue | (C) need | (D) obtain | (E) search

32. (A) fell | (B) drop | (C) jumped | (D) leaped | (E) sat

33. (A) looked | (B) tasted | (C) flavour | (D) became | (E) sample

34. (A) before | (B) soon | (C) and | (D) that | (E) however

35. (A) came | (B) reached | (C) built | (D) seen | (E) arrived

36. (A) meet | (B) receive | (C) homage | (D) acquaint | (E) welcome

37. (A) rebuke | (B) regards | (C) regret | (D) respect | (E) reverend

38. (A) had | (B) of | (C) filled | (D) contained | (E) full

39. (A) foolishly | (B) hasty | (C) similarly | (D) selfishly | (E) generously
40. (A) began | (B) hoping | (C) begged | (D) anxious | (E) wish