Showing posts with label Verbal Reasoning. Show all posts
Showing posts with label Verbal Reasoning. Show all posts

Tuesday, July 24, 2012

Verbal Reasoning Part-09


1. A family i know has several children. Each boy in this family has as many sisters as brothers but each girl has twice as many brothers as sisters.
How many brothers and sisters are there?
Ans: brothers =4 , sisters = 3  (shakuntala devi puzzles to puzzle u - puzzle no : 3)
2. complete the following
      a.  $   * *    $   @   *   ?     ?
 #   @     @   #   #   $    ?     ?         some what simillar like this...but not clear.
      b. 1 , 3 , 7 , 13 , 21 , __ , 43    Ans : 31
      c. 1, 3, 9, __ , 16900
3. In a soap company  a soap is manufactured with 11 parts.  For making one soap you will get 1 part as scrap. At the  end of the day u have 250 such scraps. From that how many   soaps can be manufactured?
Ans : 24 (not sure)
4. A girl took part in a (some) game with many othersin a circular closed circuit. After pedaling for several minutes, he found that 1/3th of the cyclists ahead of her and 3/4th of the cyclists behind him together formed the total no. of participants. How many were participating in the race?
5. OF all pets i have, except 2 all are rabbits
    OF all pets i have, except 2 all are fish
    OF all pets i have, except 2 all are cats
How many rabbits, fish and cats are there?
6. given
 carpenter + painter = 1100
 painter + electrician = 3200
 electrician + plumber = 5100
 plumber + mason = 2200
 mason + labour = 3000
 labour + painter = 1100
find every person's cash? (i dont know the exact amount mentioned above.)
7. some  tree problem , in 100 sq feet, how many trees can be planted including the border line...
   (dont know exactly)....
8. out of 30 questions, the three persons A,B & C answered 45 correct answers,
    B answered 55% of A, B and C together answered 25 % more of what A answered.
    Find how many answers each answered?
9. When Arthur is as old as his father Hailey is now, he shall be  5 times
        as old as his son Clarke is now. By then, Clarke will be 8
 times older
       than Arthur is now. The combined ages of Hailey and Arthur are  100 
       years. How old is Clarke ?
10. The seven digits in this subtraction problem are  0,1,2,3,4,5 and 6.
       Each letter represents the same digit whenever it occurs.       
                    D   A   D   C   B                      
                        E   B   E   G                    --------------------
                                             B   F   E   G
                                             --------------------
                               What digit is represented by each letter ?

More Tasks:

Verbal Reasoning Part-08
Verbal Reasoning Part-07
Verbal Reasoning Part-06
Verbal Reasoning Part-05
Verbal Reasoning Part-04
Verbal Reasoning Part-03
Verbal Reasoning Part-02
Verbal Reasoning Part-01

Sunday, July 22, 2012

Verbal Reasoning Part-01

         1. There are 4 married couples out ofwhich 3 a group  is needed . But there  should not be his of her spouse .How nmany groups are  possible ?
         Ans 32

         2.In the 4 digits 1,2,3,4 how many 4 digited numbers are  possible which are divisable by 4? Repetetions are allowed
         Ans 64

         3. Two men are going along a track of rail in the opposite  direction. One goods train crossed the first person in 20 sec. After 10 min the train crossed the other person who is coming in opposite direction in 18 sec .After the train has passed, when the two  persons will meet?

Ans - Approx  72min check it once.

         4. 1)40 cows graze a patch in 40 days.30 cows in 60 days.if grass is growing at a some (not given in Q) constant rate.fing in how many days will 20 cows finish that field????

Ans: i think i wrote 120 days(doubtful!!!)

       6.There are4 boys Anand ,Anandya ,Madan and Murali with  nick names perich, zomie ,drummy and madeena not in the same order  some conditions

       Ans Anand : Perich
               Anandya: drummy
               Madan : Zombie
               murali: Madeena
       7.3)some stations r there and u add some new stations because of which 34
new tickets r now being used find the old no of stations and the new
no now?shakunthala type same book

Ans 8 old and now 10 stations

       8. 37 people in all at party.4 single men rest all with wife.no
children and 20 women r there.NO CHILDREN IN THE PARTY.so find the no
of married men (which is also equal to the no of married women)?

Ans 13 married men 4 single men 7 single women =13+13+4+7=37

     
       9.Question on Venn diagram.
       All handsome are also fair skinned
       Sme musularsare fair skinned
       Some musculars are also handsome
       All lean are  also muscular
       Some lean are also fair skinned.
       All rich  man inot fair skinned but all rich man are handsome

       Some questions follows.
       10. There are 3 piles each containe 10 15 20 stones. There are  A,B,C,D,F,G and H persons .One man can catch upto four stones from any  pile.  The last man who takes will  win. If first A starts next B. and so on  who will win?
       Ans May be F

More Tasks:

Verbal Reasoning Part-09
Verbal Reasoning Part-08
Verbal Reasoning Part-07
Verbal Reasoning Part-06
Verbal Reasoning Part-05
Verbal Reasoning Part-04
Verbal Reasoning Part-03
Verbal Reasoning Part-02

         

Verbal Reasoning Part-08

q1) a frog jumps 3 ft comres bacfk 2ft in a day in how many day
it will come out of 30ft deep well (2 marks   )ns ans 28 day
 q2) A-B=C 
D/E=F
 G+H=I
 C.F=I ANS A=9,B=5,C=4,F=2.
 Q3)when the asctual time pass 1hr wall clock ic 10 min behind it
when 1 hr is shown by wall clock, table clock shows 10 min ahead
of ih when table clock shows 1 hr the alarm closck goes 5minbehind
it,when alarm clock goes 1 hr wrist watch is 5 min ahead of it assuming
that all clocks are correcrt with actual tinme at 12 noon what will
be time shown by wrist watch after 6 hr
 ans---5:47:32.5
 (n X 60 )50/60 X 70/60 X 55/60 X 65/60

 q4)a soft. engr just returned from US has eaten too mucgh fat &put
a lot of weight everfy sunday he starts walking 4 km/hr on level
ground then up at 3 km\hr then back down hill at 6km\hr then again
on level grounggd at 4km\hr till he reaches his destination if he
returned home at 9 p.m. e what distance did he covered
 ans  24km
 it is aslo asked in some parer fingd half of the dist covered by hoim
 in this case ans 12km
 q5 ] one family promblem was there in wich varios relations are givern
 ans is correcr  3 families

 q6] one question was about cards 4 persons play yjthe game of cards
cards are of 4 colour yellow green blue,red fing colours of playing cards
which are hiddeden
 ans remember the sequence yellow,yellow,green,blue,probably frob gre
 q7]  one very easy question just solve two eq, about ages
 i rembemer only ans boy=10yrsor girl =4 yrs or vice versa pl. check it
 q8]ans the questions from facts 8marks
 the member of certain tribe are divided into 3 casts abhor,dravid magar
 1 an abhor woman cant marry dravid nman
 2 a nmagar man cant marry a dravid man
 3 a son takes the caste of his father a dauhgter takes cast of her mother
 5 all marriages except those mentioned are not permirtted 6 there
are no childern born out of a wedlock
 1]aliertnates cant rem u acan previos question
 some ans are
 q]an abhor woman a alternative istrue ---can have a dra, grandson
 q]it can be refer from conditions described that a magar man
 ans is 2 &3 only iii choice --cant have a dravid mother & may have
abhou mother
 q]an abhor marreies & has thr e childern allof are members aof
abhor acsateeich of ffoloewing is true
 ans i & ii only --i is if c were married toa magar man
 ii-- if c were married to abhor man,they have a male child


 eassy topic
 role of media ohun youth
 & interner revolution
 one more q] there are 2 scales of temp A & B it was given  A 14 to 133
 B 36 to 87
 find the temp when temp oa a is eq. to temp of b
 ans 52.5
 let t=mx+c c=-70 m=51/119
 a=a.51/119 -70  ; a=52.5
 this all came in bhu
 TCS paper was repeat of 98 some crirtical reasoning new ques 50 t0 70
 some new quants question i rembember some bnew q
 ans are 1]some rect question %of widthis inscresaded like that ans is 4%

More Tasks:

Verbal Reasoning Part-09
Verbal Reasoning Part-07
Verbal Reasoning Part-06
Verbal Reasoning Part-05
Verbal Reasoning Part-04
Verbal Reasoning Part-03
Verbal Reasoning Part-02
Verbal Reasoning Part-01

Verbal Reasoning Part-07


1). A beggr collects cigarette stubs and makes one ful  cigarette
with every 7 stubs.  Once he gets 49 stubs .  How many cigarettes
can he smoke totally.
                     Ans. 8
2). A soldiar looses his way in a thick jungle  at  random  walks
from his camp but  mathematically  in  an  interestingg  fashion. 
First he walks one mile east then half mile to north.   Then  1/4
mile to west, then 1/8 mile to south and so  on  making  a  loop.
Finally hoe far he is from his camp and in which direction.
ans: in north and south directions
   1/2 - 1/8 + 1/32 - 1/128 + 1/512 - and so on
                = 1/2/((1-(-1/4))
      similarly in east and west directions
     1- 1/4 + 1/16 - 1/64 + 1/256 -    and so on
             = 1/(( 1- ( - 1/4))
   add both the answers
3). hoe 1000000000 can be written as a  product  of  two  factors
neither of them containing zeros
   Ans   2 power 9 x 5 ppower 9  ( check the answer )
4). Conversation between two mathematcians:
  first : I have three childern. Thew pproduct of their ages is  36
.  If you sum their ages . it is exactly same as  my  neighbour's
door number on my left. The  sacond  mathematiciaan  verfies  the
door number and says that the not sufficient  .  Then  the  first
says " o.k one more clue is that my youngest is the youngest"
Immmediately the second mathematician answers . Can  you  aanswer
the questoion asked by the first mathematician?
What are the childeren ages?        ans  2 and 3 and 6
5). Light glows for every 13 seconds .  How  many  times  did  it
between 1:57:58 and 3:20:47 am
      ans : 383 + 1 = 384

6). 500 men are  arranged in an array of 10 rows and 50 columns .
ALL tallest among each row aare asked to   fall  out  .  And  the
shortest among THEM is A. Similarly after resuming that to  their
originaal podsitions that the shorteest  among  each  column  are
asked to fall out. And the longest among them is B . Now  who  is
taller among A and B ?
      ans  A 
7). A person spending out 1/3 for cloths , 1/5 of the  remsaining
for food and 1/4 of the remaining for travelles  is left with
Rs 100/- . How he had in the begining ?
    ans    RS 250/-
8). there are six  boxes containing 5 , 7 , 14 , 16  ,  18  ,  29
balls of either red or blue in colour. Some  boxes  contain  only
red balls and others contain only blue . One sales man  sold  one
box out of them and then he says " I have the same number of  red
balls left out  as that of blue ". Which box is the one he  solds
out  ?
Ans : total no of balls  =  89 and (89-29 /2 = 60/2 = 30
     and also 14 + 16 = 5 + 7 + 18 = 30
9).  A  chain  is  broken  into  three  pieces  of  equal  lenths
conttaining 3 links each. It is taken to a backsmith to join into
a single continuous one . How many links are to  tobe  opened  to
make it ?
    Ans : 2.
10). Grass in lawn grows equally thickand in a uniform  rate.  It
takes 24 days for 70 cows and 60 for 30 cows . How many cows  can
eat away the same in 96 days.?
    Ans : 18 or 19
11). There is a certain four digit number whose fourth  digit  is
twise the first digit.
   Third digit is three more than second digit.
   Sum of the first and fourth digits twise the third number.
   What was that  number ?
  Ans : 2034 and 4368


    If you qualify in the first part then you have to appear for
the second i.e the following part.

Part 2.

1.  From  a  vessel  on  the  first  day,  1/3rd  of  the  liquid
evaporates.  On the second day  3/4th  of  the  remaining  liquid
evaporates.  what fraction of the volume is present at the end of
the II day. 
2. an orange galss has orange juice.  and white glass  has  apple
juice.  Bothe equal volume 50ml of the orange juice is taken  and
poured into the apple juice.  50ml from the white glass is poured
into the orange glass.  Of the  two  quantities,  the  amount  of
apple juice in the orange glass and the amount of orange juice in
the white glass, which one is greater and by how much?
3.  there is a 4 inch cube painted on all  sides.   this  is  cut
into no of 1 inch cubes.  what is the no of cubes which  have  no
pointed sides.
4. sam and mala have a conversation.  sam says i am vertainly not
over 40.  mala says i am 38 and you are  atleast  5  years  older
than me.  Now sam says you are atleast 39.  all the sattements by
the two are false.  How hold are they realy.
5.  ram singh goes to his office in the city, every day from  his
suburbun house.  his driver mangaram drops  him  at  the  railway
station in the morning and picks him up in  the  evening.   Every
evening ram singh reaches the station  at  5  o'clock.   mangaram
also reaches at the same time.  one day  ramsingh  started  early
from his office and came  to  the  station  at  4  o'clock.   not
wanting to wait for the car he  starts  walking  home.   Mangaram
starts at normal time, picks him up on the way and takes him back
house, half an hour early.  how much time did ram singh walk.
6.  in a railway station, there are tow trains going.  One in the
harbour line and one in the main line, each having a frequency of
10 minutes.  the main line service  starts  at  5  o'clock.   the
harbour line starts at 5.02a.m. a man goes to the  station  every
day to catch the first train.  what is  the  probability  of  man
catchinhg the first train
7.  some people went for vaction.  unfortunately it rained for 13
days when they  were  there.   but  whenever  it  rained  in  the
morning, they had clean afternood and vice versa.   In  all  they
enjoyed  11 morning and 12 afternoons.  how many  days  did  they
stay there totally
8. exalator problem repeat
9. a survey was taken among 100 people to firn  their  preference
of watching t.v. programmes.  there are 3 channels.  given no  of

people who watch
at least channel   1
"         "        2
"         "        3
no channels at all
atleast channels  1and 3
"     "           1 and 2
"        "        2 and 3
find the no of people who watched all three.
10. albert and fernandes they have two leg swimming  race.   both
start from opposite and of the pool.  On the first leg, the  boys
pass each other at 18 mt from the deep end of the  pool.   during
the II leg they pass at 10 mt from the shallow end of  the  pool. 
Both go at const speed.  but one of them  is  faster.   each  boy
rests for 4 sec to see at the end of the  i  leg.   what  is  the
length of the pool.
11. T  H  I  S                Each  alphabet  stands  for  one
        I S                   digit, what is the maximum value T
--------------                can take
    X F X X
  X X U X
--------------
  X X N X X
--------------


1. an escalator is descending at constant speed.   A  walks  down
and takes 50 steps to reach the bottom.  B runs down and takes 90
steps in the same time as A takes 10 steps.  how many  steps  are
visible when the escalator is not operating.
2. evvery day a cyclist meets a train at a  particular  crossing. 
the road is straignt before the crossing and both are  travelling
in the same direction.  cyclist travels with a speed of 10  Kmph. 
One day the cyclist comes late by 25 min. and meets the train 5km
before the crossing.  what is the seppd of the train.
3. five persons muckerjee, misra, iyer,  patil  and  sharma,  all
take then first or middle names in the full names.  There  are  4
persons having I or middle name of kumar, 3 persons with mohan, 2
persons withdev and 1 anil.
--Either mukherjee and patil have a I or middle name  of  dev  or
misra and iyer have their  I or middle name of dev
--of mukherkjee and misre, either both of them have  a  first  or
middle name of mohan or neither have a first or  middle  name  of
mohan
--either iyer of sharma has a I or middle name of kumar  hut  not
both.
who has the I or middle name of anil
4. reading conprehension
5. a bird keeper has got Ppigeon, M mynas and  S  sparrows.   the
keeper goes for lunch leaving his assistant to watch the birds.
a. suppose p=10, m=5, s=8 when the bird keeper  comes  back,  the
assistant informs the x birds  have  escaped.   the  bird  keeper
exclaims oh no! all my sparrows are gone.  how  many  birds  flew
away.
   b. when the bird keeper come back, the assistand told him that
x birds have escaped.  the keeper realised that atleast2 sparrows
have escaped.  what is minimum no of birds that can escape.
6.  select from the five alternatives A,B,C,D,E
   AT THE end of each question ,two  conditions  will  be  given. 
the choices are to filled at follows.
a. if a definete conclusion can be drawn from condition 1
b. if a definete conclusion can be drawn from condition 2
c. if a definete conclusion can be drawn from condition 1 and 2
d. if a definete conclusion can be drawn from condition 1 or 2
e. no conclusion can be drawn using both conditions
1. person 1 says N<5
   person says n>5
     person 3 says 3N>20
     person 4 says 3n>10
    person 5 says N<8
whaT IS value of N
a) 1. no of persons who speak false being less than no of persons
who tells the truth.
   2. person 2 is telling the truth.
b)  1. no of persong telling the truth  is  greater  than  no  of
persons telling lies
    2. person 5 is telling the truth.
7.  there are N coins on a table.  there  are  two  players  A&B. 
you can take 1 or 2 coins at a time.  the person  who  takes  the
last coin is the loser.  a always starts first
--1. if N=7
     a) A can always win by taking two coins in his first chanse
     b) B can win only if A takes two coins in his first chance.
     c) B can always win by proper play
     d) none of the above
--2.  A can win by proper play if N is equal to
 a) 13   b) 37  c) 22 d) 34   e) 48      ans. e.
--3. B can win by proper play if N is equal to
a) 25   b)26    c) 32   d) 41  e) none
--4. if N<4, can A win by proper play always

8. Two turns have vertain pecular charcteristics.   One  of  them
always lies on Monday, Wednesday, Friday.  \the other always lies
on Tuesdays, thursdays and saturdays.  On the other days they tel
the truth.  You are given a conversation.
    person A--  today is sunday my name is anil
    person B-- today is tuesday, my name is bill


answers for selected questions
2.  equal                          1. 150
3.  8                              2. 60 kmph
4. 37(M),41(S)                     3.  Mukherjee
5.   45 min.                       8. today is tuesday
6.   0.8
7.   18
11.   T max value = 4

            3. Anil kumar Mukherjee
               Kumar Misra dev
               Mohan iyer dev
               kumar patil mohan
               mohan sharma kumar

More Tasks:

Verbal Reasoning Part-09
Verbal Reasoning Part-08
Verbal Reasoning Part-06
Verbal Reasoning Part-05
Verbal Reasoning Part-04
Verbal Reasoning Part-03
Verbal Reasoning Part-02
Verbal Reasoning Part-01

Verbal Reasoning Part-06

Infosys Test 18th January 2004 - Hyderabad.
1) There are 15 poles in a straight line each equally placed from
eachother. The time taken to reach the 10th pole after a man starts
walking from 1st pole is 10 seconds. What is the time required to
reach 15th pole.
1A)Let any two poles be placed x units apart.
Distance between 1st and 10th pole=(10-1)x=9x units.
Distance between 1st and 15th pole=(15-1)x=14x units.
If time taken to cover    9x units is 10 seconds,
then time taken to cover 14x units is.....
   (10*14x)/9x = 15.55 seconds.
2)A prisoner tried to escape from the jail in five different ways in
five consecutive days from monday to friday, but in vain.
The five ways are....
(a)Tried to bribe the jailer of the prison.
(b)Tried to escape in the giuse of a jailer.
(c)Tried to dig a tunnel in the jailcell.
(d)Escape in the guise of visitor to the jail.
(e)Escape in the guise of work party who came to work in the jail.
Condition:
1-Two days before he tried to dig the tunnel he tried to bribe the jailer.
2-It was not monday or friday when he tried to escape in the guise of a
visior to the jail.
3-The day before he tried to escape in the guise of a jailer he tried to
bribe the Jailer.
4-The day after he tried to escape in the guise of a visitor to the jail,
he tried to escape in the guise of work party person.
On each of the five days which method he used to escape.
2A)From condition 1 and 3 we can say that the rpisoner tried to escape in
methods a,b,c in order on 3 consecutive days. from conditions 2 and 3 and
the order for a,b,c we can say that the order for thursday and friday was
e,d in order.
So, the order from monday through friday will be a,b,c,e,d.
3)A cube of 3cm side is coloured red on all of its six faces. It is cut into
small cubes of side 1cm each.
(a) No. of small cubes with 3 faces coloured red  : 8
(b) No. of small cubes with 2 faces coloured red  : 12
(c) No. of small cubes with 1 face coloured red   : 6
(d) No. of small cubes with no faces coloured red : 1
4)Two trains each 1/6 mile in length run in opposite dirctions to each
other with equal speed of 60 miles/hour. What is the time taken to completely
cross over the two trains.
4A)Speed at which two trains travel towards eachother = 60+60 = 120 miles/hour.
Total length to be covered = (1/6)+(1/6) = 2/6 mile.
Time to taken to cover 2/6 mile at speed of 120 miles/hour is.....
(2/6)/120 = 1/360 hour = 10 seconds.
5)A bag contains 20 yellow balls, 10 green balls, 5 white balls, 8 black balls,
and 1 red ball. How many minimum balls one should pick out so that to make sure
the he gets atleast 2 balls of same colour.
5A) 6
6)A and B are two friends, together they go out for shopping. A buys a hat and a suit,
all together A spends 15 rupees. B buys a hat which costs same as the suit bought by
A. B even buys a dress which cost her one rupee less than the cost of hat bought by A.
B says to A that "If at all I had bought my hat by spending one and half times the
money u spent on buying ur hat, we both would have spent the same amount on buying
our items(together, i.e., 15 rupees).
(a) what is the cost of hat bought by A.
(b) The money A and B apent together.
6A) Lets say A spent x and y rupees on hat and suit respectively.
from the conditions we can say B spent y and x-1 rupees on hat and dress respectively.
 From what B told to A we can write that.....
=> x + y = 15 = (3/2)x + (x-1)
=> (3/2)x + (x-1) = 15
=> (5/2)x - 1 = 15
=> (5/2)x = 16
=> x = 16 * (2/5)
=> x = 32/5 = Rupees 6.40 paise
(a) answer is 6.40 Rupees.
(b) Total A alone spent = x+y =15.
 B spent = y + (x-1) = (x+y)-1 = 15-1 = 14 Rupees.
  
So, together they spent = 15 + 14 = 29 Rupees.
answer is 29 Rupees.
7)A man wearing a hat stands on a bridge across a river. At an instant his hat falls
into the river and starts flowing along with the atream at the same speed of the stream.
At the same instant the man jumps into the river and starts swimming in the direction
opposite to the stream, like that he swims for 10 minute , then he turns back and
starts swimming in the direction of the stream to retrieve the hat. He retrieves the hat
under another bridge which is 1000 yards away down the stream from the first bridge.
What is the speed of the river.
7A)Let the swimming speed of man be = a yds/min.
speed of stream = b yds/min.
Then the man swims at (a-b) yds/min. against the stream.
and (a+b) yds/min in direction with the stream.
Lets assume the man covered a distance of x in 10 min swim up the stream at speed (a-b).
The time taken by him to cover the same distance down the stream at speed (a+b) is...
=> 10(a-b)/(a+b)
The total time of travel(being same for both),  hat and the man be 't'.
Time taken by hat to travel from first bridge to the bridge down stream 1000 yards
away at speed b is 't' minutes.
Time taken by man to travel from first bridge to the bridge down stream 1000 yards
away at speed (a+b) will be [t-{10+[(10(a-b)/(a+b))]}] minutes.
There for we have for hat b*t=1000 yds. ------> (1)
for man .... (a+b)[t-(10(a-b)/(a+b))] = 1000 yds. ------> (2)
solving equations (1) and (2) we get
=> t=20 minutes.
Answer : so, speed os the stream is 1000/20= 50 yds/min.
8)A train travels at a particular speed for a duration of one hour, after which one
of its engine malfunctions reducing its speed to 3/5th of the actual speed before the
occurance of fault in engine. It travels at this speed for 2 hours to reach at its
destination. If the fault had occured 50 miles later on, the train would have reached
its destination 45 minuts early. Find the distance traveled by the train.
8A)
Let the actual speed of train be X miles/hour.
after fault its speed will be reduced to 3X/5 miles/hour.
 If we could find the speed of the train, we will get the solution!!!
Short method:
On observation one can find that time difference( 45 minutes) occur between two cases,
in the 50 miles distance travelled by the train at two different speeds(X and 3X/5).
=> If the time taken to cover 50 miles at speed 3X/5 is 't' hours then time taken to
travel 50 miles at speed X is t-(45/60) = (t-0.75) hours.
 We can write ...=>  (3X/5)*t = X*[t-0.75] = 50 miles -->(i)
solving we get... t=15/8 hours.
then substituting value of 't' in first term of eq. (i) => (3X/5)*15/8=50 
solving we get... X= 400/9 miles/hour.
Answer : So, solving the problem with first case we get the distance travelled
by the train as 97.77 miles.
Long Method:
From conditions we can write eq. => (X*1) + (3X/5)*2 = D miles. --->(1)
where, D is distance travelled by the train.
From second case, we can write, => (X*1) + 50 + [(3X/5)*(3-1-50/X-0.75)]=D miles.-->(2)
from (1) we can write => 11X/5 = D => X=5d/11
from (2) we cab write => X+50+(3X/5)*(1.25-50/X)=D
=>  7X/4 + 20 = D -->(3),
substituting value of X=5D/11 in (3) we get => D= 880/9 = 97.77 miles.
 So, answer is 97.77 miles.
9) In this problem five persons names are given, and also the ages of these persons and
the names of the houses they live in , not in the order. Some conditions are given.
we need to satisfy all the conditions and find the correct ages of all the persons
and the houses they live in , in order.( 10 marks)

More Tasks:

Verbal Reasoning Part-09
Verbal Reasoning Part-08
Verbal Reasoning Part-07
Verbal Reasoning Part-05
Verbal Reasoning Part-04
Verbal Reasoning Part-03
Verbal Reasoning Part-02
Verbal Reasoning Part-01

Verbal Reasoning Part-05

 NIT RKL Infosys question  2004

1.Wall clk loses 10 min per hour and the table clock gains 10 min
In every 1hour of wallclock.  Another clock loses 5 mins per every
1 hour of table clock..And the wrist watch gains 5 mins per  1hour
Of the 'another' clock....If every clock starts at 12 noon whar
Will bew the time in the wrist watch at 6 o clock.

2..There is a faulty weighing balance having one hand longer than
Other....If on one side
Ans-write the moment eqn for both the cases and find the ratio of
Both the weights....W1*l1=w2*l2


3.There are two twins... First twin lies on monday,wed. And
Friday. Second twin lies on tues,thurs,and saturday...And on
Sunday both of them tell the truth...Which of the following are
Impossible?Three q's on this having four choices each


4.. A farmer has a square field and increases his productrion by
599 cabbages from the previous year by increasing the square
Size...Find the no of cabbages produced this year

Ans-x*x-y*y=599   Y=299,x=300
5...Father and son rows a boat for 1 mile upstream ....After that
His hat falls in the river after travelling 5 mins they change
Course and return and find the hat at the starting point after 5
Mins....Find the speed of the stream.... Ans: 6 miles per hour

6...X y  Z                               X y z
     + a b                                - a b
------------------                 ----------------------
Cdef                                   G h  A
 Find x y z g

Ans:xyz==945
7..There are 5 persons a,b,c,d,e speaking some of the five
Languages..
B,c talk in english...But they talk spanish when d comes as it is
The only common language...
One person speaks 5 languages..Another speks four and likewise
Spanish is the most spoken language


Like this some conditions given...Easy to solve

8...Analytical q's based on shopkeepers' names and their pet
Names


9...There are 3 couples....A,b,c and d,e,f  Not in order...
Scores of them playing golf are 96,94,102,106,98,100(not sure)
The one who scores less wins....After the games it was found that
The sum of scores of two couples are equal....And a's wife defeats
B's wife....Find who is married to whom...

  Ans: 100+96,102+94,98+106


English
Reading compr. 5 marks
Vocab 5 marks
Rest are grammar consisting of fill in the blanks,finding out the
Errors outof two statements, prepositions....
Total marks 45

Q's ere a bit tricky but easy

More Tasks:

Verbal Reasoning Part-09
Verbal Reasoning Part-08
Verbal Reasoning Part-07
Verbal Reasoning Part-06
Verbal Reasoning Part-04
Verbal Reasoning Part-03
Verbal Reasoning Part-02
Verbal Reasoning Part-01

Verbal Reasoning Part-04


1.    Long qns of fair, tall handsome men.  4 subparts based on this.  The subparts were of multiple choice types.  (Qns took up 2/3rd of the page).

2.    Problem from Shakuntala Devi - Puzzles to puzzle you --- No 15 (Nuts for the nuts)  -->  There are 770 nuts to be divided upon 3 ppl in proportion of their ages.  The sum of ages is 17+1/2.  They divide nuts as follows.  If M took4, N took 3 and if M took 6, O took 7.  Who got how many nuts?                     (Ans:     M=264, N=198, O=308)

3.    A Hare & Tortoise have a race along a circle of 100 yards diameter.  The tortoise goes in one direction and hare in another.  The hare start after the tortoise has covered !/8 of its distance and that too liesurely.  The hare and tortoise meet when the hare has covered only 1/6  of the distance.  By what factor should the hare increse its speed so as to reach the  end b4 the tortoise.                      (Ans:    85/4)

4.    Problem from Shakuntala Devi - Puzzles to puzzle you --- No 62 (Pigs and Ducks) -->  Ajit asked a farmer how many pigs and ducks he had.  The farmer said he had altogether 60 eyes and 86 feet. How many ducks and pigs were there?            (Ans: 13 pigs, 17 ducks)

5.    A problem of mother, children and their ages

6.    Football Match problem - long one. which team won wich match depending upon data given

7.    Problem from George Summers - (After Dinner Drink) on page 14.
        Fodder, Pepsi, and Cola often eat dinner out.
        (i)      Each orders either tea or coffee after dinner.
        (ii)     If Fodder orders Coffee, then Pepsi orders the drink that Cola orders.
        (iii)    If Pepsi orders coffee, then Fodder orders the drink that Cola doesn't order.
        (iv)    If Cola orders tea, then Fodder orders the drink that Pepsi orders.
Who do you know always orders the same drink after dinner?         (Ans:    Fodder)

8.    A murder mystery - 6 ppl are victim, murderer, witness, policeman, judge and hangman.  Some clues given.  Who's who?

9.    4 ppl A, B, C, D go shopping. There are 4 shops - Bank, Boutique, grocery & Shoe store.  Everything is closed on Sunday. Shoe store is closed on Monday. Boutique on Tuesday, Grocery store on Thursday and Bank is open only on Monday, Wednesday & Friday.  Some statements by these ppl.  Who goes where?

More Tasks:

Verbal Reasoning Part-09
Verbal Reasoning Part-08
Verbal Reasoning Part-07
Verbal Reasoning Part-06
Verbal Reasoning Part-05
Verbal Reasoning Part-03
Verbal Reasoning Part-02
Verbal Reasoning Part-01

Thursday, July 19, 2012

Verbal Reasoning Part-03

Attended the test in pune today.Was very easy.I think there were
hardly any Q from George J. Summers this time.Shakunthala's Puzzles
To Puzzle You was sufficient according to me.Ten Q's and 60
min.Didn't make it though i'm sure my 8 Q were correct.Anyways the
Q's.order is the way i remember it so easy on tht guys.

1)40 cows graze a patch in 40 days.30 cows in 60 days.if grass is
growing at a some (not given in Q) constant rate.fing in how many
days will 20 cows finish tht field???? 3marks
Ans: i think i wrote 120 days(doubtful!!!)

2)37 people in all at party.4 single men rest all with wife.no
children and 20 women r there.NO CHILDREN IN THE PARTY.so find the no
of married men (which is also equal to the no of married women)?
ans 13 married men 4 single men 7 single women =13+13+4+7=37

3)some stations r there and u add some new stations bcos of which 34
new tickets r now being used find the old no of stations and the new
no now?shakunthala type same book
ans 8 old and now 10 stations

4)analytical type Q
jeweller has 7 stones/ornaments.Diamond,Ruby,Opal.......etc
Some conditions
which goes where.
Believe me it is dead easy 2 min is all it will take below par Q for
8Marks.

5)i start walking down on the stairs and when i'm on the 7th step i c
my prof coming from ground floor blah blah...... he reaches the top
and i still have 4 steps to take.he takes 2 steps to 1 of mine.How
many r there steps in all?shakunthala one i think
ans 21 steps

6)analtical one easy one guys A,B,C,D R there and they r going
someplace together on some day.be4 tht r some statements which say
which bank/shoeshop/grocery/some XXXwill be open on which all days of
the week.and it is such tht only on WEDNESDAY AND FRIDAY R ALL THE
FOUR WORKING SIMULTANOUSLY.so now there r 4 statements from each of
them A,B,C,D.
and u have to find how is going where?as i said only 2 day r there
when all can go together and the ans will stare at you when u take
the first option wednesday.from there 2min work


7)shakunthala one.(I'm 100% sure)i'm going from A -> B and my car is
punctured.it takes 10min to fix tht.bcos of tht i drive the rest of
the journey at 30miles/hr and reach 45 or so min late.had this
puncture taken place after some 20-25 after the place where it
actually happened and same 30miles for the rest of the journey i wud
have been only 3o min  late????
find dist b/w a b????


More Tasks:

Verbal Reasoning Part-09
Verbal Reasoning Part-08
Verbal Reasoning Part-07
Verbal Reasoning Part-06
Verbal Reasoning Part-05
Verbal Reasoning Part-04
Verbal Reasoning Part-02
Verbal Reasoning Part-01

Verbal Reasoning Part-02

1.sorry the first was confusing i didn't waste any time on it

2.there r 2 measures- A AND B . B's capacity is twice that of A.
A has half its capacity wine and B has one-fourth its capacity wine.
A and B are filled up with water for the remaining volume and A & B 's
contents are transferrd to a measure C. wath part of the content in C is
wine.

ans:1/3

3. this was a very easy question
something like this

for a house construction this was the charges

carpenter+mason=$2300
mason+electrician=$5300

etc...
find the individual charges.
very easy one

4.there are'N' stations. each of the stations sell tickets of all other
stations. now some more stations are added.the difference in the no. of
tickets is 46.

1.what is "some"?
2.what were the no. of old stations?

ans:old=11 new=2


5.A's age transposed gives B's age. the difference of their ages is twice
C'age. B's age is 10 times C's age. find their ages.

ans:A=54, B=45, C=4.5



6.a murder has happened. 6 men are involved, judge, witness, policeman,
murderer,victim & hangman.The murder was commited with a gun. but the
witness didnt see the murer but was sure that
he heard the gun.The case came to court and the murderer was found,
convicted, sentenced to death
and was hanged.

1.mark knew both the victim and the murderer.
2. the judge asked clarke to give his version of this murder incident.
3.walt was the last to see fillipe alive
4.policeman said he picked up graham near the murder area.
5.walt and hunt never met each other.

who was who?

ans: pls verify
judge- mark
victim-hunt
hangman-walt
murderer-fillipe
witness-graham
policeman-clarke


7. A women with dollar bills go to the shopping she spent half of the money
she had for shopping as she was so kind she gave one dollar to the beggar.
She went to the hotel and spent half of the remaining and she gave 2 dollars
to the waiter, then she buys some goods with half of the remaining and she
gave 3 dollars to the receptionist. How much money she had in the beginning?

Ans:  $42

8.some venn diagram question.
100 people were selected. 10 didnt know both typing and shorthand.75 new
typing,83 knew shorthand and how many knew both. some thing like this.
ans:i am not sure

9. Following are the statements of three of the
participants in a race. One among them is the winner
of the race. One of them is a Sororrean, who always
tells the truth, one of them is a Nororrean, who
always lies, & the third one is Midrorrean, who lies
alternately. You have to find who is Sororrean, who is
Nororrean, & who is Miderorrean.

A: i)   C obstructed my way, & hence I lost.
   ii)  C always tells the truth.
   iii) C won the race.

B: i)   C is not a Nororrean.
   ii)  A won the race.

C: i)   B won the race.
   ii)  I didn't obstruct the way of A, because of
which he lost.

ANS.: A:Nororrean, B:Sororrean, C:Midrorrean

More Tasks:

Verbal Reasoning Part-09
Verbal Reasoning Part-08
Verbal Reasoning Part-07
Verbal Reasoning Part-06
Verbal Reasoning Part-05
Verbal Reasoning Part-04
Verbal Reasoning Part-03
Verbal Reasoning Part-01
We use a cookie, to personalize content and advertising, social networking features to integrate and analyze our traffic. We also pass on to our partners with advertising, analytics, and social networking information about how you use our site. Important - using this site you agree with this information! Our private policy please read here. And Read here about Google cookies policy
Got it!